Första brevet från Namibia

Jag vill egentligen inte att mina blogginlägg ska handla så mycket om mig som person – jag vill att de ska handla om de människor jag möter och de berättelser jag får höra. Men efter bara en vecka i Namibia är det svårt att skriva om någon annan berättelse än min egen, så det här inlägget får bli lite av ett undantag.

Jag ska inte tråka ut er med detaljer men resan till Windhoek kan sammanfattas så här: en intensiv löptur mellan terminalerna på Heathrow, en rasistisk film med Adam Sandler, sömnlöshet, jättemycket kaffe i Johannesburg och så en superutskällning på flygplatsen i Windhoek för att jag inte hade rätt visum. När jag till slut (efter mycket vänligt och gråtfärdigt tjat från min sida) fick komma in i landet så blev jag upphämtad av en av mina fantastiska kollegor, och efter det har allting blivit tusen gånger bättre.

I en vecka bodde jag sedan på ett hostel i ett område som heter Katutura, som ligger en bit utanför stadskärnan. Där fanns en gullig hund och massor trevliga människor som tog med mig på en första utforskning av Windhoeks marknader, museer och barer. Det enda problemet var att det tog ganska lång tid att ta sig till kontoret, men så av en slump hittade jag ett helt fantastiskt hus i ett område som heter Klein Windhoek – och nu bor jag här! Med två supertrevliga personer i min ålder. Det tar 30 minuter att gå till jobbet (eller fem minuter med taxi), men jag älskar att promenera på morgonen och har knappt gjort det sedan jag lämnade Sverige så det känns så himla bra.

Och praktiken då – det viktigaste (och roligaste!) av allt. Jag jobbar alltså på en organisation som heter Sister Namibia. De arbetar för kvinnors rättigheter genom att ge ut en feministisk tidskrift 4 ggr/år (som informerar om rättighetsfrågor, berättar namibiska kvinnors historier och ger kommentarer på aktuella samhällsfrågor) samt genom opinionsbildning via sociala medier. De reser också runt i landet och håller i workshops om bland annat konflikthantering och sexuella och reproduktiva rättigheter. Jag ska skriva massor, massor mer om allt det här de närmaste månaderna för det kommer hända så många spännande saker.

Första praktikveckan har jag fått en introduktion till organisationen, läst och scannat in tidningar (Sister Namibia har funnits i 25 år och målet är nu att alla tidningar ska finnas tillgängliga på webben innan året är slut) gjort research, jobbat med hemsidan och pratat. Det har varit det bästa av allt – att få tid till långa samtal med de kloka kvinnorna som jag jobbar med. Vi har pratat om den politiska situationen i Namibia, om hur media rapporterar (eller låter bli att rapportera) om våldtäktsfall och våld mot kvinnor och om bristen på juridiska möjligheter för lesbiska kvinnor som blir våldtagna av män som tror att det går att göra dem heterosexuella genom att kränka dem på det vidrigaste av sätt (ja, detta hände senast idag).

När det blir för mycket så har vi sökt på #AskThicke på Twitter och läst de fantastiska frågorna som aldrig fick några svar. Då går det att skratta lite också. (För den som, liksom jag, missade denna hashtag i somras så tipsar jag om en sammanfattning här.)

Nu måste jag sova (har ännu inget wifi i drömhuset så jag lägger upp det här imorgon), men det känns bra att vi alla tre äntligen är på samma kontinent. Jon, jag vill höra om första intrycket av Johannesburg! Hanna, jag vill höra om vad som hände efter att du och dina medresenärer bondade i taxin. Är ni friends for life nu? Och hur är det att bo i Harare?

Hoppas på svar!

/Annabel

Om bilderna:

 

1) Tidig morgon i Katutura, 2) Utanför Sisters kontor (ja, i verkligheten är det ju text på skylten), 3) Utanför mitt nya hus, 4) Bella, min första kompis i Namibia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s