Framme i Johannesburg

Jag har äntligen anlänt till Johannesburg. Efter en relativt smärtfri inresa och en, utifrån förväntingarna, ännu mer smärtfri inpassering i landet anlände jag till en stad med en temperatur inte olik den jag lämnade i Sverige, och ett nytt hem.

Efter fyra dagar är mitt stora intryck att Johannesburg är en stad som, för att undvika klyschan om kontraster, finner sig i en självmedveten hoppfullhet. Denna medvetenhet blir synlig i samtal med nya vänner och kollegor där de i ena andningen odramatiskt ger varningar och förslag på försiktighetsåtgärder för att i nästa mening med klar ärlighet hylla Johannesburg för dess progressivitet och öppenhet.

En poetiskt illustration kan kanske vara den den 1,5 meter höga muren kantad med taggtråd som omgav en förskola jag passerade men där den vita putsen fortfarande är glatt målad i klara färger med positiva meddelanden. Jag håller inga förhoppningar om att göra anspråk på en en klokare eller allomfattande analys på staden än så. Jag vet dock att Johannesburg har välkomnat mig bättre än många städer jag varit i.

Min värdorganisations ETU:s kontor är belägget på en kulle öster om stadskärnan och har varit lugnt de senaste dagarna när flera av medarbetarna har varit ute på uppdrag. ETU reser över hela Sydafrika med en rad olika program där folkbildning, demokrati och utveckling är ledord. Jag har nu haft kunnat läsa på om de olika programmen och nästa vecka beger jag mig till Eastern Cape för att assistera och dokumentera vid workshops med fokus på HIV och AIDS.
Jag har också hittat ett hem i vad som tidigare var ett bed and breakfast men som nu kommit att bli kollektiv för någon typ av young professionals där jag bor tillsammans tre sydafrikaner i min ålder (alla hitflyttade från andra delar av landet). I huset som vi delar gård med bor också folk i liknande livssituationer Belgien och Frankrike.  Vi har hunnit utbytt tankar om valet i Sverige, om skillanderna mellan Cape Town och Johannesburg och ätit fantastiska cheese melts den restaurangtäta gatan 7th Street i Melville.

Jag ser fram emot att i nästa inlägg kunna skriva mer om arbetet jag fått göra tillsammans med ETU i Eastern Cape.

Tills dess hoppas jag att ni har och kommer få det lika bra som jag haft det de senaste dagarna.

Allt gott

/ Jon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s