Tidningsbud i Windhoek

Vad kul att läsa de första beskrivningarna av era liv i Harare och Johannesburg. För min del börjar Windhoek kännas mer och mer som hemma och det känns väldigt konstigt att det bara är två veckor sedan jag lämnade Sverige.

Jag har haft någon slags märklig upp-och-ner influensa i några dagar (feberfrossa + vill dö-känsla på nätterna, mår bra på morgonen, går till jobbet, mår bra, kommer hem, känner mig jättesjuk, repeat), men som tur är har jag inget wifi hemma så jag kan inte googla på sjukdomar. Tror det är bra.

En annan anledning till att jag inte vill tänka på sjukdomar är att jag har haft så roliga dagar på praktiken. Häromdagen fick vi det senaste numret av Sister Namibia Magazine från tryckeriet, så vi har dels postat dem till alla prenumeranter men också kört runt i hela Windhoek för att dela ut gratisnummer till allt från sjukhus, skolor, FN-kontor och olika organisationer. Vissa kontor får 10 exemplar att ha i väntrummet och vissa får 300 att dela ut till patienter, besökare eller till relevanta målgrupper som de träffar i sitt arbete.

Jag och Paleni, som är Media Officer på Sister Namibia, har kört runt hela dagen och delat ut tidningar men det är så många ställen som vi ska besöka så vi har knappt hunnit med en tredjedel ens. Men vi har väldigt roligt ihop och det är ett kul äventyr att tackla galna medtrafikanter, adresser som inte tycks existera och den sjuka hettan som gör att det är nödvändigt med regelbundna stopp för att köpa vatten och godis. Plus att det är väldigt intressant att få se alla stadsdelar i Windhoek – där levnadsförhållanden varierar – samt besöka så många olika typer av verksamheter. De flesta är väldigt trevliga och det märks att Sister Namibia är en väletablerad organisation här. Det enda problemet vi haft hittills var på ett kristet center där en kvinna vägrade ta emot tidningen för att tidigare nummer innehållit många artiklar om HBTQ-personers rättigheter. Men mer om det en annan gång!

Hanna, du frågade om mitt intryck av Windhoek hittills. Jag vill, liksom Jon, undvika klyschor om kontraster, men det är tydligt att det finns en väldigt ojämn inkomstfördelning här. Windhoek är omgivet av kullar, vilket gör att utsikten är vacker nästan oavsett var du befinner dig. I de centrala delarna av staden är det lätt att bli fascinerad av de stora, vackra husen och trädgårdarna som trots ökenhettan ändå sprakar av färgglada blommor. Sedan kan du köra i tio minuter till områden som Katutura och där är det uppenbart att verkligheten för majoriteten av stadens invånare är långt ifrån så enkel som stadskärnans yttre kan ge sken av. Jag hoppas snart få chans att intervjua personer som är uppväxta i den här kontexten så att jag kan återge deras berättelser och ge er en lite mer nyanserad bild.

Fram till dess ska jag fortsätta köra runt i Windhoek med mina kollegor, för att se fler sidor av staden och för att få chans att ställa fler frågor. Nästa vecka ska jag och min chef åka till Rundu (i norr, på gränsen till Angola) för att hålla i några workshops. Vi ska köra bil så det blir en lång roadtrip, men jag är jätteglad för det blir en fantastisk möjlighet att se mer av landet.

Här kommer ytterligare några mobilbilder från de senaste dagarna. Nästa vecka är mitt mål att äntligen ladda min riktiga kamera så att jag kan lägga upp lite bättre bilder – det kommer!

/Annabel

Om bilderna:

 

1) Utsikt från bilfönstret, 2) Vackert träd utanför sjukhuset i Katutura, 3) Det nya numret av Sister Namibia Magazine, 4) En bild från helgens utflykt till naturreservatet Avis Dam. Jag fick för mig (läs: hoppades) att det skulle vara fullt av babianer och ormar och övertalade en av mina sambos att följa med på en tretimmars promenad i gassande solsken, utan vatten. Allt vi såg var gräshoppor… Och så när vi kom hem upptäckte vi en babianflock fem minuter från vårt hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s