60 kvinnor för mycket

Igår kväll satt jag färdigställde en text om kvinnor och representation och kom att tänka på att jag inte hade någon aning om hur detta såg ut i Zimbabwe innan jag kom hit. Tänkte jag dela med mig lite om highlights som jag hittat.

Och ja, nu vet jag att vissa zonat ut då politiska system inte är det mest intressanta en tisdag morgon men detta system är otroligt intressant, så häng kvar!

Det finns två instanser Senaten och Nationella Församlingen och två olika valsystem (detta, dvs valsystemet, är nytt för den nya grundlagen som röstades igenom 2013). I Senaten är det partier som röstas in och enligt lag börjar ALLA listor men en kvinna! Sedan går könen växelvis… enda anledningen till att det inte är 50 50 i representation är att det finns med representanter för de traditionella ledarna och handikappade som alla är män utöver en, men när inpå 50 50 är det.

I Nationella Församlingen finns det 210 platser där alla personröstats in från sin konstitution, den personen med flest röster får plasten dvs. även om det skiljer sig med en röst. Detta system har historiskt förfördelat män, så då blev frågan hur får man in kvinnor? Svaret: 60 extra platser. I två val kommer det att finnas 270 platser, 60st av dessa är temporära och fördelas på 6 kvinnor per provins. Genom att under 10 år ge kvinnor en möjlighet att visa sig lika kompetenta som män är tanken att ge dom en större möjlighet att röstas in i val som hålls efter 2018.

Med andra ord har Zimbabwe, på olika sätt, kvoterat in kvinnor i politiken. Vet att jag diskuterat mycket i Sverige om just detta: är det rätt att kvotera in? Känner vi oss som kvinnor kränkta om vi skulle få en position baserat på vårt kön? Bara en liten observation än har jag inte träffat en parlamentariker som känner sig kränkt för att få en möjlighet att visa fram fötterna, om än man kunde hoppas att samma spelregler skulle gälla alla utan kvotering.

Ok så ja, detta är tydligen vad jag tänker på över frukost 🙂 hoppas att ni får en fantastisk dag.

/Hanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s