One round! One Condom!

Annabel och Hanna!

Det här brevet kommer handla om en instiftandet av ett War Room i kampen mot AIDS och också lite om kondomens symbolvärde.

Men först vill jag säga att jag är tämligen imponerad över allt ni berättar att ni få göra. Jag känner mig manad att göra en reflektion om jämställdhet jag med men det får bli i ett senare brev. Förra veckan var jag och min kollega Bandile gäster på en två dagar lång konferens där målet var att förnya Chris Hani Districts AIDS/HIV-strategi. Men paus för bakgrundsinfo på den meningen:

  1. Sydafrika är uppdelat i provinser som i sin tur är uppdelade i distrikt och dessa är i sin tur i regel uppdelade i muncipalities. Muncipalities så väl som distrikt har förtroendevalda beslutsfattande instanser och utöver det finns ett starkt civilsamhälle.
  2. HIV/AIDS-epidemin (som den faktiskt benämns) är ett av Sydafrikas absolut största problem där en uppskattningsvis 6,300 000 människor lever med HIV eller 19% av befolkningen mellan 15 och 49 år. Det är överhuvudtaget svårt att se hur livet ser ut med en sådan sjukdom så alltjämt närvarandes inte bara i familjer utan i samhället. Än svårare att faktiskt förstå hur samhället på bästa vis angriper detta.

Allt som åren gått har den Sydafrikanska regeringen blivit mer handlingskraftiga frågan och en organisation som ETU hjälper nu till för att tillsammans med lokala beslutsfattare och NGOs skapa ett lokalt handfast grepp om situationen. Hindren är såklart flera och koordineringen mellan olika instanser, jämställdhetsproblem och stigman är svårigheter att överkomma och de flätas samtidigt in i varandra. På samma sammanflätade vis kan man inte heller längre se som HIV och AIDS som ett hälsoproblem utan som ett samhällsproblem i stort som slår hårt mot såväl ekonomi, arbetsstyrkan och utvecklingsmöjligheterna för landet.

Konferensen vi nu var på hade som mål uppdatera den lokala strategin och skapa en plattform för organisationer, politiker och samhällsinstanser att samarbeta kring frågan och enas i kampen. ETU gör sitt bästa för att skapa både lokal- och distriktsnivå skapa HIV/AIDS-councils som skalla hjälpa till med koordineringen av fighten mot sjukdomen. Civilsamhället har gett sig själva flera roller; de gör allt från hembesök för att identifiera barn som lever i familjer där risken är att föräldrarnas sjukdom gör det svårt att få mat på bordet eller hushåll där barn fått hoppa av skolan för att försörja sina syskon när föräldern/föräldrarna gått bort. Organisationerna skapar förutsättningar för människor att genom självförsörjning odla hälsosam mat och ge vård i hemmet och de distribuerar kondomer – oj vad de distribuerar kondomer.

Kondomen har blivit en symbol får för kampen mot AIDS. En tecken på ansvarstagande och när någon i konferenslokalen plötsligt ropade ”One round” svarade rummet i kör ”One condom!”. En påminnelse inte bara i kondomens vikt utan också en påminnelse om hur den bör användas.

Efter dag ett då problemformuleringen gjorts klar, omfattande allt från sex-arbetarnas situation (en stor riskgrupp) till de socio-ekonomiska faktorer som också är ett hinder för att minska spridningen (som trångboddhet och utbrett alkoholmissbruk), kom dag två att handla om hur samhället nu ska gå vidare. Dagen fylldes av vittnesmål, brandtal och presentationer av alla parter som var närvarande. Målet var att få alla acceptera hänga med på idén med ett War Room; ett koncept som hämtat blad från Winston Churchill och vad man än känner för honom i allmänhet, så får man ändå ge honom att han i krisens stund förstod värdet av en central koordinering av samhällets aktörer och medspelare, för att slå tillbaka och hålla sig flytande i nationens svåra tider.

Konferensen visade att Chris Hani-district hade sina utmaningar klara för sig. Men med knytna nävar, ett påskrivet kontrakt om att ta upp kampen inom ramen för en ny strategi och ett samlat samhälle så finns förhoppningar om att de ska klara det.

Jon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s