Pressetik i Namibia

Varje morgon när jag kommer in på kontoret ligger en hel hög med namibiska morgontidningar på bordet. Alla brukar försöka hinna bläddra igenom dem under dagen – dels för att hänga med i nyheterna såklart, men också för att upptäcka eventuella händelser, nyhetsvinklar eller begreppsanvändningar som vi reagerar över och vill kommentera på.

För mig är det en av de bästa grejerna med att jobba på Sister Namibia – att det finns så många kanaler att uttrycka sig genom och att all kommunikation uppmuntras. Första dagen på praktiken sa mina kollegor att så fort jag läser någonting som jag tycker är problematiskt så får jag facebooka, twittra, blogga eller skriva en tidningsartikel om det. ”Du får vara hur politiskt inkorrekt du vill” sa de – och även om jag fortfarande är lite osäker på exakt vad det betyder så är det fint att få lite frihet.

Även om Namibia rankas ganska högt som ett land med fri press så är det intressant att se hur den praktiska journalistiken bedrivs och skiljer sig från i Sverige. För några år sedan hade jag nog inte tänkt så mycket på upplägget och detaljerna i nyhetsartiklarna, men sedan jag själv studerat journalistik hemma så har jag blivit lite mer nördig – särskilt vad gäller pressetik.

Senast idag läste jag en artikel om ett fall där en polis våldtagit en kvinna i en fängelsecell. Det var en lång artikel, vars nyhetsvärde egentligen låg i att mannen överklagat sin dom (på 20 år) men fått avslag. Ändå bestod en tredjedel av artikeln av en ingående beskrivning av exakt hur övergreppet gått till och vad han gjort med henne. Jag personligen tycker att det är irrelevant och respektlöst, både mot kvinnan och hennes närstående. Även om hennes namn inte skrivs ut i artikeln så är Windhoek en relativt liten stad och jag själv tycker inte det är etiskt försvarbart att alla får ta del av detaljerna i övergreppet, särskilt inte när många läsare säkert vet om vem den här kvinnan är.

En liknande sak hände för ett par veckor sedan, när en annan artikel om en våldtäkt hamnade på förstasidan på en av de största morgontidningarna här – tillsammans med en stor bild på kvinnan som blivit våldtagen. Hon höll händerna för sitt ansikte, men en av mina kollegor (som känner henne) såg direkt vem det var. Även här skrev journalisten ut detaljerna i händelseförloppet och nämnde också det faktum att kvinnan är lesbisk – vilket är känslig information i ett land där HBTQ-rättigheter är långt ifrån erkända.

Att några artiklar av den här typen dyker upp i tidningarna innebär naturligtvis inte att alla namibiska journalister tycker det är okej – precis på samma sätt som att alla svenska journalister inte skulle hålla med mig om mina åsikter i det här fallet. Nyhetsvinklar skapas av reportrar och publicistiska beslut tas av enskilda redaktörer. Hur det ser ut med möjligheten att anmäla journalister och ifall det finns någon som granskar dem vet jag inte än – men så fort min kollega (som har jobbat på tidningsredaktioner här i Windhoek) kommer tillbaka till kontoret så ska jag fråga henne! Fortsättning följer.

Annabel

PS. På Sister Namibias blogg dyker lite åsiktsinlägg upp med jämna mellanrum. Här har jag skrivit en text om journalisters användande av begreppet ”corrective rape” och här har jag ventilerat min frustration över ett konservativt svar i en frågespalt.

Om Toppbilderna: 1) Veckans tidningar ligger alltid samlade på bordet. 2) Det bästa av allt är att jag sitter mitt i ett bibliotek fullt med litteratur om feminism, sexualitet och politik. Så fort jag ska skriva något och behöver lite inspiration behöver jag bara rulla ett par meter med min skrivbordsstol, välja en passande boktitel och  börja läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s