Mr. Hogman

Hanna och Annabel!

Återigen har jag varit på vägarna med med Mr. Sizani och Mr. Malunga (vår jargong har blivit att kalla varann vid våra efternamn, det fyller absolut ingen funktion över huvudtaget mer än att det gör att det slipper uttala Jon fel). Den här gången hade vi också Ms. Olsson (tillika min livskamrat) som var på besök.

Målet var Kokstad (som, när vi ändå är inne på uttal, inte har något att göra med kåkstad utan från en herre vars efternamn var Kok). Vår uppgift var att leda ett möte med syfte att uppdatera distriktet Alfred Nzos AIDS/HIV-strategi efter dess implementering 2011. Dessa möten kantas av presentationer och kommissions vilket både kan innebära att deltagarna ställer sig upp och under under brandtalslikande former ger vittnesbörd om specifika problem eller framsteg eller mer lugna diskussioner i grupp.

Vad som skiljde detta möte mot de likande jag varit med på var att alla var mest bekväma med att prata iZulu och att jag helt enkelt fick göra mitt bästa i att snappa upp kodväxlingarna när de för någon mening bytte till engelska för att vid punkt gå tillbaka till sitt modersmål.
Vid dagens slut fick jag uppdrag att sammanfatta Mr. Sizanis anteckningar från ett blädderblock (de var, som tur var, på engelska).
80% av Sydafrikas befolkning är svarta och majoriteten av de svarta hanterar åtminstone två språk och inte sällan tre (engelska, något av stamspråken samt afrikaans och på det så är ofta stamspråken såpass lika att de  kan förstås och pratas obehindrat med varandra). Vita pratar i regel bara kolonisatörernas språk.
Jag hade lyckats förstå sammanhangen i dagens diskussioner bra visade det sig och jag antar att jag egentligen bara kan tacka den förförståelse för distriktens liknade problem och Bandiles snabba penna för det. Min enda försoning med ilskan över att inte kunna lära mig språk över en natt är att jag i alla fall lyckats plocka upp ”Ngikhona Ngiyabonga” från två aunties som förbarmade sig över mina språkkunskaper. Det betyder ”Det är bra, tack”. Vilket är förstås är svaret en som svensk ger på varenda fråga om ens personliga tillstånd. Jag är åtminstone nöjd så så länge.

Meeting1Sarah Meeting

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s