(O)jämställdheten i siffror

Hej!

Nu var det väldigt längesedan jag skrev något här – förlåt för det men tiden går så snabbt nu. Vi har massor grejer att avsluta på kontoret innan Sister stänger igen i december och så har jag försökt maxa min fritid och passa på att ha så kul som möjligt här de sista veckorna. Carpe diem osv.

Hur känner ni andra inför att återvända till Sverige? Förlåt alla jag känner som läser detta men jag är inte så sugen på att åka ifrån det här soliga landet. Tur att vi i alla fall ska resa runt lite innan resan tillbaka mot Mörkret.

För två veckor sedan var jag på en workshop med representanter från ett antal namibiska organisationer. Den anordnades av Nangof (en paraplyorganisation för NGOs i Namibia) och Gender Links (en sydafrikansk organisation som jobbar med jämställdhetsfrågor). Anledningen till att vi träffades var för att Gender Links precis lanserat sin årliga rapport – ”SADC Gender Protocol Barometer”. Det är en samling av statistik kring jämställdhetsfrågor i södra Afrika och syftet med vår workshop var att granska Namibia-kapitlet – dels för att prata om ifall själva undersökningen och metoderna passar Namibia som kontext, men också att diskutera slutsatserna från den senaste rapporten för att se vilka som är de mest akuta frågorna att jobba med.

Eftersom mitt jobb den senaste tiden har varit att skriva en lång rapport om workshopen och vad vi kom fram till så har jag inte så mycket annat i huvudet än just det. För att det här inlägget ska bli lite lärorikt tänkte jag därför lista några punkter som lyftes fram som de mest oroväckande vad gäller jämställdhet i Namibia (källa: SADC Gender Protocol Barometer 2014):

  • Det är väldigt svårt för ensamstående föräldrar i Namibia att få underhåll av den andra parten vid en separation. Det finns lagstiftning som går att applicera för att kräva underhåll men den används väldigt sällan i praktiken, vilket leder till ökad fattigdom. Endast 50 % av alla barn mellan 5 och 17 år har ett par skor, en filt och två ombyten.
  • Under 2012 anmäldes 1397 fall av våldtäkt eller försök till våldtäkt (obs att mörkertalet med all sannolikhet är enormt). Mer än 99% av förövarna var män och i de allra flesta fall var de familjemedlemmar, partners eller bekanta till offret.
  • 16 % av alla våldtäktsfall leder till åtal.
  • En tredjedel av alla våldtäktsanmälningar dras tillbaka innan de prövats, oftast eftersom förövaren är en anhörig till offret.
  • Abort är olagligt, vilket gör att kvinnor utsätter sig själva för fara när de gör osäkra aborter och s.k. ”baby dumping” (att överge spädbarn efter att de fötts) är ett stort problem som kopplas till kriminaliseringen av abort.
  • Fler kvinnor än män är HIV-positiva (60% av alla smittade är kvinnor och 40% är män).

Andra problem som brukar lyftas fram som centrala i den namibiska kontexten är tonårsgraviditeter, kriminalisering av homosexualitet (gäller män som har sex med män, vilket gör att kondomer inte delas ut exempelvis i fängelser, där HIV-spridningen är ett gigantiskt problem) och patriarkala strukturer som gör att det könsrelaterade våldet är utbrett.

Lagstiftningen i Namibia är progressiv och förbjuder diskriminering på grund av kön, sexuella trakasserier samt sexuella övergrepp, men få fall leder till fällande domar. Könsrelaterat våld är en ständigt aktuell fråga här – det finns ett flertal organisationer som jobbar mot det, kampanjer drivs för att uppmärksamma frågan och flera politiker uttalar sig kring det, men samhällsförändringar tar som bekant ofta lång tid.

 Nu ska jag snart packa ihop här på kontoret och ta en taxi till kickboxningscentret där jag tränar. För ett par veckor sedan fick jag gult bälte och det är så HIMLA roligt så jag måste fortsätta när jag kommer hem till Sverige. Har ni hittat någon rolig träningsform i era länder? Jag testade att springa ett tag men det jättevarmt jämt och sen ligger Windhoek 1700 meter över havet så löprundorna är mycket tyngre här än hemma.

Ha en fin kväll!

/Annabel

20141118_191016

Utsikt över Windhoek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s