Första brevet från Belgrad

Jag har nu varit lite över en vecka i Serbien, mitt nya hemland (i alla fall temporärt). På kontoret arbetar jag och två lokala förmågor, Danilo och Emira. Jag har även hunnit med att träffa lite annat folk inom jobbet, en revisor och Bojan från Friedrich Ebert Stiftung (FES) på ett seminare om fackanslutning i den privata mediesektorn.

På arbetet har jag börjat med att läsa in mig på alla Palmecentrets aktiviteter i området. Området inkluderar hela Balkan i stort sett och jag har försöker sätta mig in i de olika politiska kontexterna, till exempel i Kosovo och Bosnien-Hercegovina. 

DSC_5699
Petter på kontoret med en kaffe i handen.

Palmecentret här arbetar mycket med projekt mot korruption, för transparens och med fackförbund. Flera projekt har en tydlig genusprägel där man försöker boosta kvinnors deltagande i olika processer. Traditionellt så har de offentliga rummen och höga positioner i samhället varit mycket dominerade av män, och är det fortfarande i dag. Just nu sitter jag och gör en summering över projektåret 2014 och sammanställer vad de olika samarbetsorganisationerna har haft för aktiviteter.

I framtiden kommer jag att gå mer på de olika projekten här, i dag har jag också lyckats fota lite av staden.

                    DSC_5680

Jugoslaviens gamla Försvarsdepartement som blev bombat av NATO 1999.

Jag bor ungefär 10 minuter till fots (akta er för hundbajs!) från kontoret. I området Stari Grad (gamla staden) finns det supermycket hippa butiker, caféer och resturanger. Minst ett hippt ställe i varje hörn och flera på varje gata. Folk på stan är mycket trevliga och en kan fråga efter hjälp även om kommunikationen inte är superbra, vilket leder till att jag tränar ganska mycket på serbiska.

Det var allt från mig i Belgrad just nu! Hur har ni andra det? Har ni läsare några frågor skriv dem i kommentarsfältet eller maila!

Kolla in vår instagram förresten, Palmepraktikanterna!

/Petter (Петтер)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s