Kapstaden – kollektivliv, facklig och politisk kamp

Kapstaden, Sydafrika

Att skriva ett koncist blogginlägg som i någon mån ska sammanfatta mina första intryck av den nya staden, landet, kontinenten är en prövning.  Varje dag under denna första vecka har varit späckad med nya intryck, bekantskaper och kulturkrockar.

Sydafrika verkar vara ett fantastiskt land och Kapstaden en riktigt cool stad. Bergen och havet finns här som en ständig fond till det enorma utbud av aktiviteter som staden erbjuder.

Jag bor i en förort som heter Observatory (OBS), som ligger vid foten av Taffelberget. Det är en del av stan som tidigare utgjordes av ruffiga arbetskvarter men under senare år har genomgått en gentrifieringsprocess och blivit hippt. Lite som Kapstadens Majorna eller Söder skulle man kunna säga. Studenter, konstnärer och backpackers samsas om ett stort utbud av vintageshoppar, bokcafeér och mikrobryggerier. Jag bor i ett kollektiv med 6 studenter och interns från Sydafrika, Zimbabwe, Belgien och Tyskland. Alla är väldigt öppna, inkluderande och jag känner mig redan som hemma.

Min praktikplats heter Labour Research Service (LRS) och är en partnerorganisation till Palmecentret. De fungerar som en stödorganisation till de fackförbund som de har som medlemmar. En stor del av deras arbete ägnas åt att kartlägga arbetsmarknaden, ta fram underlag till kollektivavtal och organisera fler arbetare i Sydafrika. Under första veckan har jag ägnat mig åt att lära känna organisationen, läsa in mig på deras tidigare rapporter och publikationer. Mitt huvudsakliga fokus under praktiken kommer att riktas mot att hjälpa till med att stärka LRS kommunikationsplattformar och strategier. Jag såklart också hjälpa till med deras aktuella verksamhet och olika projekt.

Featured image
Min praktikplats LRS ligger i Community House, en byggnad som hade en viktig mobiliserande funktion under slutskedet i kampen mot Apartheid.

Det känns intressant att vara inblandad i en politisk kontext eftersom det händer mycket på den fronten. I torsdags höll president Jacob Zuma sitt årliga ”State of the nation adress” i parlamentet som ligger här i Kapstaden. Det är en av de viktigaste politiska händelserna i Sydafrika, presidenten presenterar regeringens arbete och vad man ska fokusera på framöver. Halva stan var nedstängd, och kontoret stängde tidigare eftersom det annars hade varit svårt att över huvud taget komma hem för vissa som arbetar här. Väl hemma i kollektivet bänkade vi oss framför TVn för att se talet, det blev minst sagt en intressant uppvisning. Sydafrikas progressiva konstitution från 1994 tillåter parlamentsledamöterna att när som helst adressera talmannen för att be om ordet och ställa frågor. Något som utnyttjades flitigt. Innan Zuma ens hade hunnit inleda sitt tal klagade oppositionspartiet Democratic Allience på att mobiltäckningen i parlamentet var blockerad. När Zuma väl började så krävdes svar på när han ska betala tillbaka skattepengarna som han har använt för att bygga sitt hus. Det hela urartade fullständigt och talmannen skickade ut flera ledamöter, när de vägrade lämna tillkallades väktare (eller polis, det är ännu inte utrett) och tumult utbröt. Det kastades vattenflaskor och parlamentsledamöter fördes ner på marken. Tillslut hade de båda oppositionspartierna Democratic Allience och Economic Freedom Fighters lämnat parlamentet och Zuma kunde genomföra sitt tal, en timme försenat.

Denna incident illustrerar ganska väl den komplexa politiska situation som Sydafrika befinner sig i. Fokus i den senaste nyhetsrappoteringen har såklart legat på tumultet i kammaren. Det är lite synd eftersom att det sker på bekostnad av ansvarsutkrävande gällande de reformer som Zuma faktiskt presenterade i sitt tal. Får nog anledning att återkomma till det i senare inlägg.

/Albin

En reaktion till “Kapstaden – kollektivliv, facklig och politisk kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s