En första rapport från Windhoek

Windhoek, Namibia.

Efter en del visastrul och ett paniksamtal till en viss pappa lyckades jag tillslut ta mig till Namibia och Windhoek. Jag stämmer in med Albin och säger att det känns svårt att försöka sätta ord på de nästan två fösta veckorna i staden inklämt mellan Nambi- och Kalahariöknen, men jag ska försöka.

Jag blev upphämtad av Johanna från kontoret som sedan tog mig till huset, där jag och tre andra tjejer som av olika anledningar har hamnat i Namibia bor. Huset ligger i de rikare delarna av staden, med stängsel, murar och vakter vilket känns som något som jag aldrig kommer att vänja mig vid. Men det är säkert, mycket säkert. Så säkert att det farligaste som finns i området är vakthundarna, detta efter att en av tjejerna förra helgen fick ett kraftigt hundbett över benet. Aj. Annars präglas staden av kontraster. Jag var en kväll i Katatura (betydelse på Otjihereo: The place where people do not want to live), förstaden dit ickevita tvångsförflyttades under 50-talet som en konsekvens av apartheid. Det känns viktigt och svårt att se landets koloniala historia.

Men så till det viktigaste och roligaste, praktiken. SisterNamibia är en feministisk organisation som arbetar på en rad olika sätt. Man ger ut en tidning fyra ånger per år, håller workshops och bedriver opinion för kvinnors rättigheter. Efter att ha satt mig in i kontexten och landets politiska situation har jag börjat göra en förstudie av policyn Prevention and managmenent of learners pregnancy. Den vanligaste anledningen till att flickor och kvinnor lämnar skolan är graviditet, en graviditet som i många fall inte är önskvärd och kan ha orsakats av övergrepp. Förstudien är till för att i ett senare skeende utveckla ett utbildningsmaterial kopplat till ämnet. Resterande delen av veckan kommer spenderas på en konferens som handlar om könsbaserat våld med utgångspunkt ur ett manligt perspektiv. Rapport från detta kommer så klart.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s