Kragujevac, Serbien

Kragujevac, Serbien

Ca 1.5 timme från Belgrad ligger Kragujevac. Det är en industristad med väldigt stark arbetartradition som sträcker sig nästan 200 år bakåt i tiden. Industrin har gått sämre på sista tiden och staden har haft svårt att återhämta sig efter alla bombningar under 1900-talet. I går åkte jag dit för att träffa en partnerorganisation.

Interrupted flight är ett monument i minnesparken över Kragujevac massakern 1941. Då dödades tusentals civila av tyska soldater.
Interrupted flight är ett monument i minnesparken över Kragujevac massakern 1941. Då dödades tusentals civila av tyska soldater.

Mitt första möte med en partnerorganisation var Savez Samostalnih Sindikata Kragujevac som har projektet Mi smo jednaki – Vi är lika. Fackföreningen SSSK driver projektet för att kvinnlig makt i fackföreningarna och på arbetsplatserna. Den svenska medlemsorganisationen som samarbetar med SSSK är IF Metall Göteborg. Ett delmål är att jämställa männens och kvinnornas inkomst och arbetsvillkor. Något som behövs i Sverige med! Se 15.56 – Lön hela dagen rörelsen till exempel. Organisationen arbetar även med att förändra utomståendes attityder till kvinnor, det kan ibland uppstå problem när en kvinna vill ha en starkare position i sin organisation eller inte vill vara hemmafru.

Projektet verkar funka väldigt bra! Fler kvinnor har fått fackliga uppdrag, kvinnosektioner har startats, Savez Samostalnih Sindikata Kragujevac har ändrat sina stadgar så att ordförande för de kvinnliga sektionerna har en ständig plats i styrelsen.

Ca 200 kvinnor har genomfört engelskautbildning, ca 100 har genomfört datautbildning. Projektet utbildar även män så att de ska förändra sina attityder gentemot kvinnor i arbetslivet. Ett ganska fett projekt alltså, det är både är både mitt och Emiras favoritprojekt!

/PH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s