Frihet till alla folk!

Kapstaden, Sydafrika

Efter ett snart tre veckor i Kapstaden börjar så småningom en vardag att formas.

Regelbundenheten är viktig för att orka vara spontan. Jag promenerar till och från jobbet varje dag, ofta i sällskap med praktikanter som jobbar i samma byggnad. Det ungefär en halvtimme och det är en skön start på dagen. Promenerar är nämligen inget man gör hur som helst här. Sydafrika är ett bilburet land, det är svårt att ta sig fram till fots eller att cykla. Kapstaden ska dock vara bättre än många andra städer i landet när det gäller det hänseendet. Sedan är det säkerhetsaspekten som jag tror alla som åker till Sydafrika blir välment varnade för av sin omgivning. Historierna är många och ofta överdrivna. Jag försöker att inte låta mig begränsas allt för mycket av det, men det är alltid en faktor att tänka på.

Jag börjar även komma in i rollen på praktikplatsen även om det har tagit tid att få grepp om organisationen. Det är en nödvändighet eftersom jag ska hjälpa till med att ta fram en kommunikationsstrategi för organisationen. Jag håller just nu på att försöka få grepp om problembilden, vilka behov som finns, vad som saknas och så vidare. En av mina metoder för att göra detta är intervjua alla som arbetar på kontoret. Vilket också är bra eftersom då lär jag känna mina kollegor bättre och förstår vilka utmaningar de står inför.

Under de senaste veckorna här har jag hunnit avverka ett antal politiska seminarier och möten. De skiljer sig radikalt från ett seminarium på ABF (inget ont om dem). Mötena är långa, livliga, upprörda och hoppingivande, bensträckare kan man glömma. Det behövs dock inte för att mellan varje anförande (ofta brandtal) sker spontana kampsångskörer med dans och handklapp. Som jag nämnde i tidigare inlägg så är det en spännande politisk tid i Sydafrika just nu. Ilska och frustration över att regeringspartiet ANC har blivit allt för korrupt, kapitalistiskt och att deras politik bibehåller ”the white power structure”. När Nelson Mandela nyligen blivit vald till president höll han ett tal som citeras ofta i dessa tider:

 If the ANC does to you what the Apartheid government did to you, then you must do to the ANC what you did to the Apartheid government. – Nelson Mandela

Citatet präglar verkligen mentaliteten hos motståndet, Demokratin har införts, men reformerna och arbetet för jämlikhet går extremt långsamt om ens framåt.

Det är häftigt att se hur Sydafrikas historiska bagage också omvandlas till en kraft för internationell solidaritet. Det finns en vision om att inget folk kan vara helt fritt om inte alla förtryckta folk når frihet. Det finns en generell medvetenhet och närhet till förtryckta grupper vare sig det gäller folket i Palestina eller Kurdistan.

Förra veckan var jag på ett möte med ”Free west Papua”. En rörelse som kämpar för frihet för ursprungsbefolkningen som förtrycks av Indonesien på ett extremt brutalt sätt, de hävdar att det är ett folkmord som sker där just nu. Det är väldigt lite information som läcker ut ur landet, vi fick se en video bestående av utsmugglade filmklipp med fruktansvärda övergrepp från militären. Benny Wenda, ledaren för frihetsrörelsen var med på mötet och berättade om sina erfarenheter. Han blev själv dömd till 25 års fängelse för att han hade frihetsrörelsens flagga, men lyckades fly.

20150225_165929
Firhetsledaren Benny Wenda med den flagga han blev dömd till fängelse för att han bar i West Papua

Kraften och ilskan mot etablissemanget kan sannerligen förena de mest oväntade grupper i kampen mot gemensamma mål som frihet, demokrati och jämlikhet. Det inger hopp, även i en värld som kanske inte just nu ser särskilt ljus ut.

/Albin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s