Landprotester

Windhoek, Namibia

I fredags skedde en landsomfattande aktion för att uppmärksamma och påverka fördelningen av mark i landet. En aktion som har beskrivits som historisk då det är den största fredliga aktionen sedan självständigheten.

Klockan 11 på förmiddagen var det bestämt att land-aktivisterna skulle dyka upp på kommunhusen runt om i landet för att lämna in ansökan för att överta mark. Det uppges av gruppen Affirmative repossession , som låg bakom aktionen att närmare 40 000 ansökningar lämnades in. Talesperson och initiativtagare för aktionen är Job Amupanda, aktivist och tidigare ordförande för  regeringspartiet SWPOs ungdomsförbund, han är numera avstängd fån partiet. SWAPO ställer sig mycket kritiska till aktionen, har uppmanat folk att inte delta och ser det som en kampanj att vända landlösa mot partiet och den snart tillsatta regeringen samt att den hotar stabilitetenen i landet.

Olika landreformer har införts sedan självständigheten för att göra upp med det koloniala arvet. Reformerna har dock kritiserats för att vara korrupta och för icke radikala. Politiker, högtuppsatta och deras släktingar har i många fall fått mycket mark tilldelat sig, vilket har blivit skandaler i media flera gånger, senast idag. Röster har nu börjat höjas att en mer drastisk landreform skall genomföras, liknande den mycket kritiserade i Zimbabwe. Priserna för mark och bostäder har ökat de senaste åren till absurda nivåer samtidigt som lönerna är mycket låga, en situation som i längden är ohållbar.

Vi från Sisters var självklart på plats vid aktionen för att fota och snacka med folk. Ino från kontoret lämnade också in en ansökan.

 

IMG_1044

/Maja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s