Phillpi high – kampen för en utbildning värd namnet.

Phillipi, Sydafrika 

Sydafrikas utbildningssystem är, som så många andra aspekter i detta samhälle, extremt ojämlikt. Många hävdar till och med att systemet snarare föder ojämlikheten istället för att fungera utjämnande. Jag besökte häromdagen gymnasieskolan Philippi high som ligger i ett township i den delen av Kapstaden som kallas Cape flats. Det är ett enormt stort område där 60-70 % av Kapstadens befolkning bor. Under apartheid-tiden tvingades hundratusentals färgade och svarta ut hit från de delar av centrum som man bestämde sig för att endast tillåta vita invånare.

Utbildningsdepartementet har i flera år lovat eleverna på Philippi high nya lokaler. För närvarande sker deras undervisning i små, provisoriskt uppsatta, skjul-liknande baracker som blir extremt varma under sommaren och kyliga under vintern. Dessutom ligger byggnaden på en yta som egentligen är avsedd att vara skolgård för den intilliggande låg och mellanstadieskolan. Eleverna saknar tillgång till skrivböcker och datorer. På ett strategimöte i måndags diskuterades olika alternativ för hur man kan skapa opinion kring denna fråga.

Den 6 mars bestämde sig eleverna för att åka in till utbildningsdepartement för att fråga politikerna varför inget av det som de har blivit lovade har infriats. De var inte särskilt intresserade av att prata utan svarade istället genom att ringa polisen som kom och bad skolungdomarna att avlägsna sig från platsen. De gjorde inte detta utan bestämde sig för att fredligt sätta sig ner och vänta på att få tala med de ansvariga politikerna. Polisens tålamod brast och de började skjuta rökgranater på eleverna och attackera dem med tårgas. Tumult utbröt, 6 elever skadades fysiskt och ännu fler blev naturligtvis chockskadade och initialt osäkra på om polisen sköt med skarpa skott (det är ju trots allt bara ett par år sedan Marikana-massakern då Sydafrikansk polis sköt ihjäl 36 strejkande arbetare).

Det är imponerande att se att eleverna inte låter sig skrämmas av det här. Polisens våld har skapat en ännu större lust att kämpa för deras sak. Det märktes inte minst på mötet på skolan i måndags där eleverna på ett tydligt vis redogjorde för sina krav. En utveckling som många av de äldre Sydafrikanerna räds är att så kallade ”born-frees” (födda efter 1994 då demokratin infördes) inte har samma politiska engagemang och gnista att göra uppror mot systemet då man blir illa behandlad som deras föräldrageneration. Istället är det allt för vanligt att hopplösheten och de mörka framtidsutsikterna leder till att många av ungdomar i Cape Flats börjar ägna sig åt kriminalitet. Det är därför särskilt hoppfullt att få följa eleverna på Phillipi highs kamp för en utbildning värd namnet.

/Albin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s