Sommar

Utlandslivet är inne på sin tredje månad. På den förberedande utresekursen på SIDA sa de att det kunde vara lite svajigt efter några månader och det har det varit, i alla fall för mig. I Serbien har i alla fall sommaren kommit och man kan sitta på uteserveringarna långt in på natten. Det har varit en del poliser på gatorna den senaste tiden, både på grund av fotbollsmatcher och demonstrationer, och jag ska berätta lite om ett projekt som folk är upprörda över.

I helgen skrevs pappren på för jätteprojektet Belgrade Waterfront, som typ ska ta 30 år att bygga (http://www.belgradewaterfront.com/en/). Det ser ganska häftigt ut men kommer att förstöra många fina gamla byggnader. Projektet kommer göras med 68 % av investeringarna från en partner baserad i Förenade Arabemiraten och ingen har fått någon insikt i hur beslutet tagits eller hur kontraktet såg ut.
Ingen som jag känner tror att det kommer att hända utan bara att folk kommer att stoppa pengarna i sina fickor. Ingen vill att det ska rivas och byggas nytt i de hippa kvarteren längst floden, ändå var det typ bara 300 personer på den senaste demonstrationen i söndags. Utöver det blev motdemonstranterna blockerade av spårvagnar vilket gjorde att deras närvaro blev mycket lite märkbar.

Folk bryr sig men de flesta gör ingenting. Den sociala apatin genomsyrar samhället. Politiker kan köpa bilar för miljoner utan att något händer. Den ”lilla” människan här är otroligt svag, men ändå organiserar hon inte sig.

Det hopp som finns ligger i alla de människor jag träffar i jobbet eller i civilsamhälleskretsar. De kämpar, oftast ganska ensamma. Det är typ samma människor på alla demonstrationer, de som är aktiva, engagerade och tror att en kan förändra någonting. Övriga medborgare tror att allting är kört redan och bryr sig inte. Vem som har rätt får framtiden utvisa, men med den inställningen förändrar man inte världen!
P-dogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s