Livet under ockupation

Det tog inte många timmar i Ramallah på Västbanken innan jag insåg hur påtaglig ockupationen är. Palestinier är öppna, glada och välkomnande och berättar gärna om hur det är att leva under ockupation.

I princip vartenda möte med nya människor ger nya insikter  om hur ockupationen och konflikten med Israel påverkar de som bor här. De handlar bland annat om berättelser om förnedring vid check-points, hur israelisk militär passerar staden med bevakande blickar och hur bosättningar nära  de palestinska städerna och byarna. Det är surrealistiskt att höra om hur palestinier i ens närhet behöver söka tillstånd att lämna landet och hur sökandeprocessen ofta kan ta lång tid och kan sluta i ett nekande.

Det är surrealistiskt för mig – men en verklighet för så många.

Jag praktiserar på en av Palmecentrets partnerorganisationer som har sitt kontor i Ramallah. Organisationen, Palestinian Peace Coalition – Geneva Initiativ (PPC-GI) jobbar för en tvåstatslösning mellan Israel-Palestina och bygger på The Geneva Accord som lanserades år 2003 i Schweiz.

På kontoret jobbar de genom seminarier, utbildning och event med målgruppen ungdomar och kvinnor. Det organiserar främst sina aktiviteter utanför Ramallah, på mindre städer och byar på Västbanken för att även nå människor  i de allra minsta orterna. Under min tid här kommer jag hjälpa organisationen i deras verksamhet och vara med på många av PPC-GI:s aktiviteter. Här på Palmepraktikanternas blogg kommer jag skriva om seminarierna, personporträtt av deltagare och mina reflektioner om organisationens arbete och hur det påverkar fredsprocessen.

I Tel-Aviv finns en israelisk motsvarighet  som jobbar för samma mål. Några gånger om året har de två organisationerna gemensamma seminarier då israeliska och palestinska ungdomar kan träffas, samtala och få en ökad förståelse för varandra.

En annan sak som står klart så här i början på min vistelse här är att jag skulle kunna leva mitt resterande liv endast på palestinsk mat. Det finns fantastisk falafel och arabiskt kaffe. Varje morgon vid 10:00 dukas det upp för frukost på kontoret. Det är vitt bröd som rivs sönder och doppas i hummus, tomatröror och annat mumsigt.

På återseende,

Malin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s