Albanien: medborgarna deltar i samhällsutvecklingen

Under 2015 genomgick Albanien en kommunreform där 378 tidigare kommuner slogs ihop till 61. I samma veva hölls lokalval och många kommuner befinner sig just nu i en process kring att ta fram nya strategier och budgetar där alla delar av de nya kommunerna skall inkluderas. Många av de partnerorganisationer som Olof Palmes Internationella Center stöttar i Albanien jobbar, och har under flera år tidigare jobbat, med att inkludera medborgarna i framtagandet av dessa styrdokument. Konceptet kallas för ”deltagande budgetering” och olika partnerorganisationer arbetar med denna metod på lite olika sätt.

I samhället Novosela, som tidigare var en egen kommun men som nu hör till den större kommunen Vlora, samlades i onsdags 25 personer genom projektet ”Mobilizing women for community development”. Detta projekt som partnerorganisationen Albanian Center for Population and Development driver har som syfte att samla kommuninvånarna för att diskutera och ta fram starka rekommendationer till de lokala politikerna om vilka frågor som de bör prioritera för det kommande året. Idén är att samla både kvinnor och män från alla de olika samhällen som nu ingår i Vlora kommun, men fokus ligger på kvinnor som grupp eftersom de är påtagligt underrepresenterade i det politiska beslutsfattandet.

Klockan 11 anländer deltagarna en och en till den stora kommunala samlingslokalen. De sätter sig tyst och väntar till mötet drar igång. Ju länge in i mötet vi kommer, desto högre och intensivare blir samtalsnivån. Däremot är man någorlunda överens om vilka prioriteringar som behövs för Novosela och man respekterar varandras åsikter. Var och en av deltagarna får först skriva ner på en post-it-lapp de frågor som man tycker att kommunen behöver förbättra under det kommande året och efter konstruktiva diskussioner kommer gruppen tillsammans fram till vilka prioriteringar som är de viktigaste och de som man vill föra fram.

När mötet närmar sig sitt slut så finns de fem viktigaste prioriteringarna nedskrivna på ett större pappersblad som sitter uppsatt på väggen. I toppen hittar vi förbättrande av dricksvattensystem och uppförande av en tunnel eller viadukt över den stora motorvägen som i dag hindrar invånarna att transportera sig själva och varor till andra sidan av samhället. Sedan följer utvecklandet av sophämtningssystemet och en ny landreform som skall underlätta för medborgarna att veta vem som äger vad. Slutligen så vill man även prioritera att det initieras en högre utbildning på jordbruksområdet, vilket är något som man tror skulle gynna Novosela med omgivning mycket.

Milika Hyso, som är en av deltagarna menar att deltagande budgetering är viktigt eftersom ”det samlar människor inte bara från olika delar av samhället, utan även från olika grupper. Att kvinnor, män och minoriteter, så som romer, tillsammans har möjligheten att komma överens om vilka som är de viktigaste frågorna för samhället är en styrka för hela kommunen.”

Jag frågar även Milika om hon tror att de lokala politikerna kommer att lyssna och försöka göra något åt de frågor som nu mötet har tagit fram. Då säger hon: ”Ja, det tror jag. De har lyssnat tidigare. Förra året förbättrade de en av våra skolor genom att inrätta dricksvatteninstallationer åt barnen. Det var ett av våra förslag. Däremot är det viktigt att inse att det är medborgarna själva som i vissa frågor behöver agera, eftersom den kommunala budgeten inte alltid räcker till.”

I Albaniens kommunallag från början av 2000-talet så står det att politikerna måste rådfråga och inkludera medborgarna i olika steg när politiska strategier och budgetar tas fram. I realiteten så sker det också, men det är ofta väldigt innehållslöst och endast ett spel för galleriet. De partnerorganisationer som jobbar med ”deltagande budgetering” försöker att förbättra denna process för att stärka det demokratiska systemet och gräsrötternas inkludering i landets utveckling. Syftet är också att stärka kapaciteten hos politikerna så att de faktiskt levererar de samhällstjänster som folket behöver.

Text: Sanna Eliasson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s