Mitrovica – en stad delad i två

Mitrovica är en stad belägen i norra Kosovo. Den är sedan kriget 1999 delad i två delar. Floden Ibar delar bokstavligen staden i en nordlig serbiskspråkig och en sydlig albanskspråkig del. I norra Mitrovica är majoriteten Kosovoserber, i södra Mitrovica är majoriteten Kosovoalbaner. Bron som kopplar samman norra och södra delen är bevakad av EULEX-poliser och fredsbevarande Natostyrkor.

Går man över bron från södra till norra sidan möts man direkt av serbiska flaggor, serbiska registreringsskyltar samt att valutan ändras från euro till serbiska dinarer. Dessa förändringar sker på en sträcka av endast 100 meter. Sedan kriget har staden varit en symbol för Kosovos etniska uppdelningar. Trots Kosovos självständighetsförklaring från Serbien år 2008 erkänner invånarna i norra Mitrovica inte utbrytningen och har därmed fortsatt lyda under serbiskt styre.

Som många andra delar av Kosovo har Mitrovica hög arbetslöshet och utbredd fattigdom. Dock har den omtvistade självständighetsförklaringen bidragit till försvårade levnadsvillkor för invånarna. Det största problemet är att konflikten har skapat ett så kallat dubbelsystem där invånarna inte har någon aning om vilken myndighet som är ansvarig för vad. Utbytet av information mellan de två systemen är mycket begränsat.

Serbien har accepterat Kosovos överhöghet över de serbdominerade områdena och låtit norra Mitrovica tillfälligt vara under Pristinas administrativa styre, men det anses fortfarande tillhöra Serbiens territorium. Samtidigt är fyra andra serbdominerade kommuner i norr självstyrande inom ekonomisk utveckling, utbildning, hälsovård och stadsplanering. Det så kallade dubbelsystemet är inte bara förvirrande utan har också bidragit till ökat korruption då invånarna knappt vet vilken myndighet de ska utkräva öppenhet och ansvarsskyldighet från.

Vår partnerorganisation Team for Social Research (TDI) arbetar med att övervaka implementeringen och genomförandet av Kosovos administrativa styre i norr för att uppnå en enhetlig, transparent och ansvarsfullt system. Pavle, styrelseledamot i TDI, säger att resan är lång och svår. De lokala politikerna är inte intresserade av att samarbeta för att minska korruption och TDI får ofta jaga de förtroendevalda kommunpolitikerna för att få deras uppmärksamhet.

Sedan 2013 har Serbien och Kosovo, under EU:s överinseende, nått en överenskommelse om att normalisera situationen. Trots att avtalet mötts av protester från nationalister på båda sidorna har staterna fortsatt förhandlingarna. Aleksandar Rapaic, projektansvarig på TDIs partnerorganisation Center for Development of Local Communities, tillägger att människor från norra Kosovo är väldigt trötta på konflikten. Han säger att efter 30 år av oroligheter har människor fått nog och just därför står han bakom Brysselavtalet.

Framtiden får helt enkelt visa hur Brysselavtalet kommer att fungera i praktiken och om kommunikationen mellan de två staterna kommer att bidra till förbättrade förhållanden mellan människorna i södra och norra Mitrovica.

Text: Nazli Pirayehgar

En reaktion till “Mitrovica – en stad delad i två

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s