Kampen om 8:e mars

Kvinnor i Albanien är underrepresenterade på alla områden i samhället, och över hälften har utsatts för våld i sitt eget hem. Ändå är det få som demonstrerar på internationella kvinnodagen. Men i år trotsade flera kvinnorättsorganisationer traditionen och gick ut på gator och torg runt om i landet.

Här i Albanien firas internationella kvinnodagen flitigt men inte på samma sätt som i Sverige där man går ut på gatorna eller på andra sätt försöker uppmärksamma bristande jämställdhet. Faktum är att de flesta albaner stannar hemma och få tänker på 8 mars som ett politiskt datum.

Istället finns det en stark tradition i Albanien av att fira kvinnodagen som vår motsvarighet till mors dag – man firar genom att ge kvinnorna blommor och ha bjudning eller fest under dagen. Detta har sitt ursprung i att man under kommunisttiden inte var tillåten att organisera sig eller anordna demonstrationer, men man fick uppmärksamma mödrarna under denna dag och det uttrycket sitter kvar än idag.

demointernkvnno
Demonstrationen i Tirana som krävde lika representation av kvinnor som män i politiken.

Ojämställdheten i Albanien finns i alla sektorer, från hemmets väggar till offentlighetens alla rum. Förutom de klassiska problemen som ett patriarkalt samhälle för med sig kring att kvinnor har dubbelarbete, sämre löner och ses som andra klassens medborgare är ett av de största problemen i Albanien våldet i hemmet. En studie som gjordes 2013 visade att över 60 % av kvinnor mellan 15-55 någon gång utsatts för våld i hemmet, varav 54 % var under det senaste året. Det berättar mycket om kvinnors underpositionering men också om varför organisering verkligen behövs för att stärka kvinnornas ställning i landet.[1]

Därför känns det värdefullt att få ta del av internationella kvinnodagen här i Albanien. Trots att många är hemma och firar det togs det olika initiativ från olika organisationer runt om i Albanien för att uppmärksamma och stärka kvinnor. Civil Society development Center (CSDC Durres) som är den organisation jag praktiserar på tog tillsammans med andra organisationer i staden Durres ett initiativ till samarbete för att stödja kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet. I Tirana gick vi och demonstrerade mot kvinnors underrepresentation i politiken med krav på minst 50 % kvinnor i parlamentet.

Under dagen pratade jag även med flera kvinnor om vad som är det viktigaste för dem för ett mer jämställt Albanien. Svaret jag fick var något som nog samtliga kvinnor oavsett land kan skriva under på: RESPEKT!

Jag som har äran att få leda bloggen denna vecka heter Gabriella och befinner mig i Durres, Albanien där jag praktiserar för Civil Society development Center (CSDC Durres)

CSDC har gjort en video för att uppmärksamma våld i hemmet. Se den!

[1] Domestic violence in Albania 2013, UNDP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s