Kosovo – ett land i specialundervisning

Jag har fortsatt tänka på Europa och Kosovo. Tanken om Europa som den lilla kontinenten med den stora makten har gamla anor. Europeiska Unionen (EU) har i mina ögon varit räddningen för Europa – Unionen har förenat flera stater och skapat ett unikt, ömsesidigt beroende.

Dock är tanken om samarbete och ömsesidigt beroende extremt känslig för intressekonflikter. Ekonomiska sanktioner har fungerat som en piska på EU:s medlemsstaters fingrar, där Tyskland och Frankrike varit lärarna för östra Europa medan de nordiska staterna har agerat duktiga elever med bäst betyg i klassen. Den europeiske eleven Kosovo får speciell hemundervisning där specialpedagogen EURLEX (EU:s juridiskt stöttande organ i Kosovo), ger lektioner i hur lagen ska följas på bästa sätt. Men vad tycker egentligen Kosovo specialundervisningen?

Kosovo är långt ifrån självklart att ingå i begreppet ”Europa”. För ett tag sedan hörde jag några vänner säga att Slovenien inte kan räknas som Balkan längre, på grund av landets europeisering i och med inträdet i EU år 2004. Det säger en del om hur Kosovo ser på Europa, att Slovenien har bytt sida och kanske även identitet från Balkan till Europa. En vän från Kosovo pratade i samma banor om hur Kosovo ska kunna anpassas till att bli en del av EU. Precis som att EU skulle vara den enda vägen för Kosovo att gå. En annan vän från Kosovo sa: ”Kosovo is an EU-project. So if EU are going down, we are going down”.

Precis utanför mitt kontor finns EURLEX logga sprayad, överkryssad i rött. Jag vet inte vem som har gjort det och i vilket exakt syfte, men det är utan tvekan ett sätt att visa ett ogillande över EURLEX inblandning. Nationalismen är utbredd i Kosovo och den brinnande stoltheten över självständigheten är svår att kombinera med samarbeten, som kräver givande, tagande, och framför allt: förtroende. Ett annat klotter i närheten visar hur Kosovo 2016 kan se fram emot ”ännu ett skitår”.

DSC_0466
”Happy 2016”.

Som det ser ut nu så lär Kosovo få sitta i EU:s specialpedagogiska skolbänk ett tag till. I mina kommande inlägg planerar jag att undersöka vad ungdomar i Kosovo har för tankar om Europa.

Anna Berglind

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s