Mot rökningen och vidare

Jag tittade ut över nattklubben jag kommit in gratis på, eftersom kvinnor gick in gratis. Vi delade dock upp entréavgiften solidariskt mellan oss. Ingen mannamån, lika för alla var kvällens motto. Efter att jag gått flera brandsäkerhetsutbildningar via olika arbetsplatser noterade jag snabbt att det var väldigt mycket människor i lokalen, dåligt skyltade nödutgångar, alkoholen flödade och frånvaron av garderober resulterade i att ytterkläder hamnade på stolar, bord etc.

Vid ett bord stod jag och tittade ut över människorna som pratade och skrattade runt de små barborden som fanns utplacerade i hela lokalen (inget dansgolv i mitten alltså) när folk plötsligt började röka. Jag frågade en vän varför de trotsade rökförbudet och hon sa att efter klockan tolv får gästerna på nattklubbar röka inomhus. Rökningen är så accepterad och utbredd att den förekommer inomhus. På restauranger finns det speciella rum (ofta där fönstren är öppna) där människor röker. På vissa caféer och restauranger kan folk röka helt öppet trots att det strider helt emot gällande lagstiftning (och uppställda skyltar). Det finns fortfarande arbetsplatser, klädbutiker och caféer där folk röker helt öppet.

I april 2013 antogs en mycket restriktiv lag gällande rökning i Kosovo. Lagen har tagits fram med utgångspunkt i WHO:s ramverk för att kontrollera rökning. Det gäller bland annat 100 % rökfria inomhusmiljöer, arbetsplatser och kollektivtrafik. Förbud mot att använda ord som ”low” och ”light” i marknadsföringssyften för tobaksprodukter, samt varningstexter på båda sidor paketen. 45 minuters sändningstid i utbildningssyfte varje månad på statliga radio och TV kanaler.

Krafttagen behövs. Siffror från 2013 visar att nästan 50 % av alla tonåringar provat rökning innan de fyllt 18. Andelen kvinnor som röker är näst högst i hela världen med sina 44 %. Med den passiva rökningen som fortfarande existerar på olika ställen i samhället – trots förbud – kan vi konstatera att Kosovo har en lång väg att gå för att stävja rökningen i samhället. Kosovo har organisationer såsom UNICEF Innovations Lab som tar ställning för en rökfri miljö, och arbetar bl.a. för spridning av fakta kring rökande, samt många fler organisationer.

Förra året skrev Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister på DN debatt att ”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat”. Vi får hoppas att både Kosovo och Sverige får fler rökfria miljöer i en snar framtid.

(Om bilden: Bild på mig – hållandes i en cigarett – i den del av en restaurang där det är socialt accepterat att röka)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s