Turbulens från en box

Turbulensen skapar en luftgrop och påminner mig om att vi är långt, långt ovanför marken. Jag har nyss avslutat min löjligt enkla nivå på Candy Crush när jag hör ungdomarna i teatergruppen skratta exalterat och applådera – äntligen är vi på väg att landa i Schweiz huvudstad Bern! Efter omfattande VISA-procedurer med målsmansunderskrifter och ambassadbesök är vi snart i Bern för att sätta upp pjäsen S’ka problem (svenska: inga problem).

Min tid i Kosovo på teaterorganisationen Qendra Multimedia har nu i dagarna nått halvtid. Sedan dag ett i Kosovo har jag deltagit i ett arbete med en teatergrupp för kosovanska ungdomar på Qendra Multimedia, som tillsammans med en schweizisk teatergrupp med ungdomar från Bern har satt ihop en pjäs på distans. Pjäsen handlar om balkankriget i slutet av 1990-talet och hur schweiziska barn sände boxar till kosovanska barn som befann sig mitt i brinnande krig. Boxarna innehöll saker som framkallade hopp hos de kosovanska barnen, utom krigets räckhåll att förstöra. Pärlor, godis, leksaker och mjukisdjur var prylar som kunde skapa denna verklighetsflykt.

På rasten mellan repetitionerna till S’ka problem finns det tid att andas ut. Ungdomarna sätter sig på gatan i en cirkel utanför teatern, som ligger i centrala Berns hippa kvarter. Solen skiner, det är april 2016 och om en vecka är det premiär. Premiärnerverna gör sig påminda genom nervösa tillsägelser och den obligatoriska separationsångesten från manuset…

Om tio minuter ska vi in igen och påminnas om krigsbarnens verklighet i Kosovo, där, i slutet av 1990-talet. Det känns långt borta. Det gör det ännu viktigare att åtminstone försöka förstå.

Turbulens under marken, i ett skyddsrum, i ett barns hjärta, från en box.

Anna Berglind, Bern.

DSC_0750.JPG

Repetitioner inför S’ka problem.

DSC_0775.JPG

Teaterungdomar utanför teatern i Bern                  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s