Sexprat i Tirana

Över en kopp kaffe glider samtalet in på ett av mina favoritämnen – sexuella normer. Jag får äntligen chansen att fråga om alla de saker jag fått föraningar om under mina observationer i Tirana. Det visar sig att de stigman och normer som omger sex och faktiskt är ännu starkare än jag anat.

Jag har i mitt arbete som sexualupplysare pratat om normer kring sex och relationer med hundratals svenska ungdomar. Även där finns det starka föreställningar kring vad som är okej eller inte och det är ingen tvekan om att det sexuella handlingsutrymmet ser olika ut beroende på könstillhörighet. I Albanien är det dock än tydligare. Här räcker det inte med den så kallade slut-shaming kvinnor världen över får utstå om de har många sexpartners, som kvinna är det i princip helt oacceptabelt att approchera någon i sexuellt syfte. Du förväntas agera passivt objekt i väntan på uppvaktning och ditt enda tillgängliga vapen som sexuell varelse är således ditt utseende.

Mina vänner här vittnar därtill om den press de fortfarande utsätts för av familj och samhälle kring livsval. Även om en har tur att växa upp i en någorlunda progressiv familj finns det alltid andra personer i omgivningen – en moster, en farfar, en granne – som ser till att ens eventuellt normbrytande val ifrågasätts. Kvinnor förväntas kort sagt följa den utstakade vägen skola – giftermål – barn.  Det är även vanligt att bröder tar rollen som ”beskyddare” över sina systrar. Jag får berättat för mig om hur en tillfällig sexuell relation (heterosexuell sådan) kan leda till oönskat äktenskap då kvinnans bröder tvingar paret att gifta sig i syfte att rädda sin systers heder.

Till råga på allt är det i högsta grad tabubelagt prata om sex här i Albanien. Jag upplever det själv när en kollega under samma kaffestund snabbt hyschar oss eftersom det inte är ”appropriate” att prata om sex bland folk. En syn som inte direkt gör det lättare att bryta dessa normer. Han, som representerar den konventionellt traditionella synen på sex, berättar vidare att han tycker att sex, och till och med att bo tillsammans, innan äktenskap är fel.

Det är ingen tvekan om att det finns otroligt mycket att jobba på vad gäller sex och könsroller här i Albanien, och då har vi inte ens gått in på de personer som faller utanför cis- och heteronormen. För mig är ett givet första steg information och utbildning. Vad gäller sexualupplysning i skolan är den i Sverige minst sagt bristfällig, här knappt existerande. När ett begrepp som feminist dessutom oftast förknippas med en ”womanizer” är det lätt att förstå att Albanien har en lång väg att vandra. Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR) är en del av FN:s mänskliga rättigheter som ofta glöms bort och därför i alla delar av världen behöver erkännas och diskuteras. Vi måste våga prata sex, för allas skull!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s