Hårt arbete väntar framför oss på ETU!

Det hölls lokala val i Sydafrika för drygt en månad sedan och folket fick säga sitt. Att stödet för ANC (African National Congress) skulle sjunka i lokalvalen förväntade sig många, men att det visade sig bli det värsta valet sedan 1994 blev en bitter överraskning för partiet. Makten över stora och starkt ekonomiska metropoler som Johannesburg, Kapstaden och Pretoria förlorade ANC till ett av oppositionens största partier DA (Democratic Alliance).

Processed with VSCO with a5 preset

Beatie Hofmeyr är projektledare för ETU (Education and Training Unit) i Sydafrika, en organisation som i flera år jobbat hårt för att utbilda vanliga medborgare samt politiker på lokal och nationell nivå. Beatie har ända sedan hennes tidigaste ungdom brunnit för att hjälpa diskriminerade och utsatta människor. Hon blev snabbt aktiv inom antiapartheidrörelsen och deltog orädd i protester/manifestationer landet runt. När apartheidregimen förklarade undantagstillstånd och förföljde alla journalister i landet, låste hon in sig tillsammans med sex andra personer och inom loppet av sex dagar skrev boken ”Now Everybody is Afraid” som handlade om hur regimen använde sig av våld för att tysta oppositionella krafter, en bok som smugglades ut ur Sydafrika.

Beatie ledde utbildningen i tisdags i Johannesburg. Alla utbildare utbildades under en hel dag, de försågs med material och skickades iväg till respektive provinser där de kommer hålla i utbildningarna för ANC:s lokalpolitiker. Stämningen i rummet var lugn och man hörde utbildarna skratta då och då, skratt som kom att kvävas varje gång någon påminde alla om ”det hårda straffet” som ANC fått betala i lokalvalen. Läget är alarmerande, korruption är  vardag för Sydafrikas toppolitiker, utländska investerare har därmed skrämts iväg, en av tio av de sydafrikaner som gått i skolan har en akademisk utbildning, mer än hälften av Sydafrikas befolkning (ca: 25 miljoner människor) lever på mindre än 100 kronor per månad. Stora framgångar upplevs ha nåtts i att förse befolkningen med grundläggande behov (el och vatten) trots att situationen har i det stora hela sett ut på samma sätt.

Beatie understryker att problemet är att många av ANC:s väljare som inte röstat på partiet inte bytt partisympatier utan finns fortfarande kvar. Huvudanledningarna som presenteras i hennes studie är att den delen av ANC-sympatisörer som inte röstat har inte tillräckligt mobiliserats och är djupt besvikna på ett parti som inte fullföljer sina löften. Beaties slutsatser togs inte på allvar av ANC inför årets val. Men strax efter valet insåg ANC ledningen att mobilisering av väljarna, och ansvarstagande bland politiker i både lokal och nationell nivå, är nyckeln till att vända den negativa trenden. Därmed förlitades ETU, som redan har starka band med ANC, till att lansera en omedelbar utbildningskampanj av ANC-politiker om hur man bäst ser till att ta ansvar genom att lyssna och implementera folkets vilja.

Nu på fredag följer jag med Bandille som är en av utbildarna till East London där jag kommer bevittna utbildningar anordnade av ETU för lokalpolitiker.

Mërgim Tahiri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s