Invandrarlandet och utvandrarlandet Sydafrika

Jag erkänner. Jag åker Uber så fort jag ska någonstans i Kapstaden. Detta på grund av att det är ett billigt, effektivt och tryggt sätt att ta sig från punkt A till B, vilket blir särskilt viktiga aspekter när man kommer från väst, samt hankar sig fram på en praktikantlön.

Varje gång jag tar en Uber – vilket sker var och varannan dag – så pratar jag alltid med chaufförerna om allt från väder och vind, till hur dagen varit, och inte minst om var de kommer från (eftersom de ofta inleder med att fråga mig då de hör att jag inte är sydafrikan).

men-on-the-side-of-the-road

Majoriteten av dem är inte från Sydafrika. De kommer från länder som Zimbabwe, Kongo, Malawi, Rwanda och Nigeria. Vi pratar om saker som hur länge till vi tror att Mugabe kommer att leva och vad som kommer att hända med landet när han dör, studentprotester i Malawi på grund av höjda universitetsavgifter och korruptionsskandalerna som avlöser varandra i Nigeria. De har alla gemensamt att de rest till Sydafrika för att hitta ett jobb med en lön tillräckligt hög för att kunna skicka hem pengar och därmed försörja sina familjer som är kvar i hemlandet.

Sydafrika är ett stort invandrarland, särskilt vad gäller det antal som ansöker om arbetstillstånd. Enligt statlig statistik från 2013 står Zimbabwe för den största delen av kakan (24,2 %), följt av Kina (17,2) och därefter Indien (12,4 %). Det står dock klart att många av de som utför låglönearbetena, oavsett utbildningsbakgrund, kommer från de afrikanska grannländerna.

Vid de få tillfällen jag åkt med en Uberchaufför med sydafrikanskt ursprung, hör jag samma retorik som tycks brukas i hela världen – att invandrarna tar jobbtillfällen från den inhemska befolkningen. Dock ser jag många här som befinner sig i en helt egen yrkeskategori, invandrare utan arbetstillstånd*, som konkurrerar med varandra på en annan marknad. Varje dag ser jag exempel på detta när jag går förbi bensinmacken vid lunchtid där samma män sitter och har väntat sedan 5-6-tiden på morgonen på någon som behöver deras arbetskraft för ett dagsarbete. Arbetet går naturligtvis till den som säljer sin arbetskraft till lägst pris.

Samtidigt som immigrationen till Sydafrika är förhållandevis hög jämfört med många andra länder i världen, pågår en annan utveckling där högutbildade sydafrikaner i hög utsträckning emigrerar. Detta beror bland annat på att man ser utlandet som en möjlighet till bättre karriärmöjligheter, högre lön, bättre framtid för sina barn, tillgång till högkvalitativ utbildning och mer säkerhet. På grund av allt fler högutbildade har slutat se en framtid i Sydafrika, gör att många talar om att landet står inför en ”brain drain”.

Just säkerhetsaspekten är en stor push-faktor för de sydafrikaner som emigrerar. Fysiskt, psykiskt och sexuellt våld präglar samhället i hög utsträckning och orden Sydafrika och våldtäkt används inte sällan i en och samma mening. Enligt en studie av KMPG kostar det genusrelaterade våldet det sydafrikanska samhället mellan R28,4 till R42,4 miljarder per år. Samma undersökning slog även fast att år 2009 var mordstatistiken på kvinnor fem gånger högre än världensgenomsnittet. Denna fråga är helt uppenbart ett av de största bekymren för Sydafrikas framtid och stäcker sig långt bortom problemet med brain drain.

För den som kommer från ett Sverige och ett Europa där migrationen tycks vara den hetaste politiska frågan just nu, så är det intressant att studera migrationen på andra sidan jorden där migration är ett minst lika hett ämne. Ett land som tar emot långt fler invandrare än Sverige och Europa och som både skiljer sig och liknar det vi känner igen. Jag ser fram emot att lära mig mer om migrationen i Sydafrika under den tid jag är här.

Text: Frida Sundqvist
Foto: Groundup

* Enligt en artikel av några forskare från 2016 (http://www.econ3x3.org/article/day-labourers-and-role-foreign-migrants-better-or-worse#_ftn2) är de flesta dagarbetare illegala eller icke-auktoriserade

Lästips:

Om braindrain, push- och pullfaktorer (2010): http://www.migrationpolicy.org/article/show-me-money-and-opportunity-why-skilled-people-leave-home-%E2%80%94-and-why-they-sometimes-return

Om den dokumenterade migrationen i Sydafrika (2013): http://www.statssa.gov.za/publications/P03514/P035142013.pdf

Om Sydafrikas genusrelaterade våld (2015): http://mg.co.za/article/2015-05-04-south-africa-falling-short-in-gender-equality-standards

Om arbetare som står vid sidan av vägen: https://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2012/dec/29/south-africa-casual-labourers-fundi-skills

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s