BLAND DÄCK, KOMPOSTER OCH PLANTSKOLOR

En av TCOE:s medlemsorganisationer är Mawubuye, de jobbar för de fattigas rätt till att äga mark och kunna odla sin egen mat. De bygger plantskolor och kompoststationer.

Ett stort problem i Sydafrika efter apartheid är tillgången till land. Det är till stor del fortfarande vita rika som äger mark. Det man ser är dåliga löner och dåliga arbetsförhållanden inom jordbrukssektorn. Vita lever gott på det hårda arbete som svarta och färgade utför.

Plantskola i Mcgregor
Plantskola i Mcgregor

Det TCOE tillsammans med Mawubuye gör för att öka levnadsstandarden är att inspirera samt utbilda inom odling. De bygger plantskolor i fattiga områden som sedan medlemmar i Mawubuye får hämta ut gratis plantor från.

Detta gör att vem som helst kan odla i sin egen trädgård. Det behöver inte vara ett stort trädgårdsland utan det räcker med ett bildäck eller en odlingslåda byggd av spillvirke. Genom att det byggs plantskolor behöver inte odlarna använda viktig mark i sin trädgård till att odla upp plantor utan kan använda all plats till att odla mat. Har man några plantor spenat hemma så innebär det att man kan spara mycket pengar.

Mawubuye har precis börjat med ett projekt som innebär att barn från skolor samlar in kompostmaterial som ges till kompoststationerna som är förlagda vid plantskolorna. Mawubuye betalar sen barnen en summa pengar. Kompostmaterialet läggs i kompostlimpor och täcks med plast för att skapa värme, komposten får ligga i några månader eller upp till ett år. Sedan öppnas komposten och kan användas till olika trädgårdsodlingar. Kompostprojektet har startats för att visa att man på ett lätt sätt kan skapa sina egna arbetstillfällen. Genom att med hjälp av barnen öka förståelse för återvinning så har man samtidigt skapat en liten business som kan generera pengar genom att sälja säckar med färdig kompost.

Komposterna och plantskolorna drivs av personer boende på orterna, inte av personal ifrån Mawubuye. Organisationen jobbar istället hårt med att hitta nyckelpersoner som ska driva och utveckla komposterna och plantskolorna till vad som passar bäst för den
lokala kontexten.

Intresset är stort. Förra veckan hade vi ett öppet hus vid ett av kontoren ute påBildäck landsbygden. Vi planterade, picklade grönsaker och byggde odlingslådor. Det som hände efter de olika workshopparna var att efterfrågan efter plantor var så stort i det området att det bestämdes att byggas en plantskola även där.

Kampen för att skapa odlingsmöjligheter fortsätter. Mawubuye för dagligen diskussioner med personer som vill starta trädgårdsodlingar.

Text: Tom Winther

En reaktion till “BLAND DÄCK, KOMPOSTER OCH PLANTSKOLOR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s