Pågående studentprotester reflekterar ett djupt orättvist samhälle

Just nu är en av de hetaste politiska frågorna i Sydafrika utbildningspolitik. Förra året blossade de allvarligaste studentprotesterna sedan apartheids avskaffande upp på flera håll i landet, framförallt under parollen Fees Must Fall. Protesterna har under detta år sedan augusti månad fått nytt uppsving.

Det är svårt att få ett samlat grepp om vad protesterna handlar om, eftersom Fees Must Fall-rörelsen är oorganiserad, splittrad och därmed komplex. Några av de argument som framförts är det faktum att svarta studenter fortfarande inte har samma tillgång till utbildning som vita på grund av den ekonomiska snedfördelningen som apartheid och kolonialism gett upphov till. Andra röster förs fram mot att utbildningen är kolonialt utformad och att rasismen är institutionaliserad. Många frågar sig om Sydafrika verkligen är ett post-apartheidsamhälle, eftersom dåtidens ojämlika strukturer fortfarande i mångt och mycket lever kvar.

Protesterna som utspelade sig i oktober 2015 är en av de mest dramatiska händelserna sedan avskaffandet av apartheid 1994. Upproret började på University of Witwatersrand i Johannesburg som en reaktion mot regeringens uttalande om att höja universitetsavgifterna med 10,5 %, vilket skulle drabba de redan hårt skuldsatta studenterna med knappa ekonomiska förhållanden hårt. De starka reaktionerna spred sig sedan snabbt till andra universitet. I Kapstaden den 21 oktober 2015 marscherade omkring 5000 studenter till parlamentet och bröt upp grindarna till parlamentsbyggnaden, där president Jacob Zuma sammanträdde med ministern för högre utbildning Blade Nzimande om mitterminsbudgeten. Studenterna intog parlamentsområdet där de höll en sittstrejk. President Zuma som inte vågade möta studenterna tog sig ut från parlamentsbyggnaden via en sidoutgång. Det tog inte lång tid innan kravallpolis attackerade de sittande studenterna med chockgranater, tårgas, elpistoler, sköldar och batonger.

I augusti 2016 fick alltså protesterna nytt uppsving under parollen ”Fees Must Fall 2016”. President Zuma instruerade sin finansminister Pravin Gordhan att ”gå ut och hitta pengarna” för att försäkra sig om att det inte blir någon ökning av universitetsutgifterna. Detta trots att det nationella finansministeriet tidigare uttalat att detta vore ohållbart och att en ökning av universitetsavgifterna på minst 6 % är nödvändigt för att undvika kollaps. Finansminister Gordhan bemötte dock varningen med att påpeka att om man bara kunde motverka korruptionen i landet, så skulle Sydafrika faktiskt ha råd att täcka upp för universitetsutgifterna för studenter med fattiga bakgrunder.

Sydafrika är idag ett av världens mest ojämlika länder med enorma socio-ekonomiska klyftor. Det återstår att se om dessa typer av protester, ofta med våldsamheter och arresteringar inkluderade, kommer att bli ett alltmer vanligt inslag i Sydafrika framöver, då många menar att landet är mer splittrat och polariserat än någonsin sedan apartheids avskaffande.

Frida Sundqvist

En mer djupgående artikel med intervjuer kommer att följa inom kort som avser beskriva komplexiteten i Fees Must Fall-rörelsen.

En reaktion till “Pågående studentprotester reflekterar ett djupt orättvist samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s