DE VITA MÄNNENS MAKT

Jag vill påstå att vita medelåldersmän är de personer i Sydafrika som har mest makt, speciellt ute på landsbygden. Man skulle kunna tro att det blev bättre för de 92 % i Sydafrika som inte är vita efter apartheids fall 1994. Tyvärr har det inte blivit så, inte för de flesta i alla fall.

Kör man genom städer ute på landsbygden så ser man tydliga tecken på att en viss form av apartheid fortfarande existerar, låt oss kalla den ekonomisk apartheid. Ta staden Worschester som exempel. När du börjar åka igenom staden är det stora fina hus med stora trädgårdar, restauranger, caféer och affärer. Det är skolor med fina byggnader, ruggbyplaner och bara vita skolbarn på skolgården. Det är där de vita bor, åker man lite till och kommer precis utanför staden börjar man se hyreshus blandade med små hus i betong. Skolgårdarna och byggnaderna är mer slitna och det är i stort sett bara svarta eller färgade elever på skolgården. Det är det färgade området, kör man en bit till och kommer ungefär två kilometer utanför staden så har vi kommit fram till det område de svarta bor i, där ser man små hus gjorda av trä eller korrigerad plåt, där finns en begravningsplats och en mindre sopstation.

Så här är det uppbyggt i alla städer jag har åkt igenom på landsbygden utanför Kapstaden, Det är väldigt segregerat, de vita bönderna äger det mesta av marken runt städerna.

De vita männens makt kan te sig på flera olika sätt, jag ska nämna några exempel.

Vi börjar med skolorna, personer med pengar har möjligheten att välja skola åt sina barn. Ju mer pengar du har desto bättre skola kan barnen gå på. Det är finare lokaler och mindre klasser. Samma gäller för universitetsstudier, det är fortfarande så att det finns många skolor där majoriteten av eleverna har vit hudfärg där det kostar mycket pengar att gå och skolor där majoriteten av eleverna är färgade, där det är billigare.

Det andra exemplet jag kommer ta upp är rättsväsendet.

I domstolarna är majoriteten av domarna vita, det är personer som är nära vänner med gårdsägare och restaurangägare. Jag får berättat för mig att på restauranger utanför Robertson kan man fortfarande bli avvisad om man inte är vit. Jag frågade då om man inte kunde anmäla de restaurangerna. De sa då att det inte var någon mening eftersom domaren i så fall skulle lägga ner fallet eftersom han antagligen var gäst på den restaurangen.

Just nu under strejken på Robertson Winery använder sig ägarna på Robertson Winery av rättssystemet för att försvaga facket, de anmäler fackförbundet för en bagatell och så är hela cirkusen igång med att facket måste finna sig i rätten nu och då istället för att kunna fokusera på strejken.

De vita männen har också många kontakter inom polisväsendet, som vi märkte av igår. Jag skjutsade en dansk kollega till en gård för att hon skulle intervjua en arbetare om hens arbetsförhållanden, arbetaren ville då att de skulle fråga ägaren om lov. Min kollega pratade med ägaren som sa att det inte passade sig att hon var på hans gård och intervjuade hans personal. Han sa åt henne att lämna gården. Hon ringde mig och bad mig komma och hämta henne med bilen. Medan hon gick mot staden stannade hon och sa hej till några kvinnor som jobbade på ett fält. Ägaren kommer då med sin bil och säger åt henne att hon inte får göra det heller. Just då kommer jag dit, jag plockar upp henne och vi åker tillbaka till staden.

45 min senare ringer en kvinna till mig och undrar varför jag åker runt till gårdar i området, 15 minuter senare ringer det en man från vinindustrin och frågar samma sak, han vill att vi ska ha ett möte med honom så han kan svara på de frågor vi vill ställa.

Så inom 45 minuter har en gårdsägare lyckats få fram mitt sydafrikanska nummer bara genom nummerplåten på min organisations hyrbil.

TCOE jobbar dagligen med att stötta och hjälpa gårdsarbetare och fattiga människor i Sydafrika så att de ska få mer makt och kunna känna sig säkrare i sitt land.

Text: Tom Winther

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s