Intryck som dröjer sig kvar

Ännu ett årligt YGAP (Youth Globalization Awareness Programme) har passerat, denna gång inte bara med deltagare från Skandinavien utan även från Sydamerika, Afrika och Asien.

Deltagarna har under två veckors tid fått utbyta erfarenheter och perspektiv med varandra vad exempelvis gäller synen på solidaritet och frihet, samt fått undervisning i sociala rättigheter för prekära yrkesgrupper, organisationsmetoder, fackligt arbete och mediehantering. Dessutom fick deltagarna vara på praktik, lära sig hur man bygger upp sin egen studiecirkelkurs online, pratat fördomar och sanningar om varandras länder och diskuterat de gemensamma, globala utmaningar som vi alla delar.

1
Kvinna som dricker ur en kanna av den lokala ölen som på xhosa heter umqombothi.

Första dagen deltog deltagarna i ett ”amazing race”, där syftet var för deltagarna att orientera sig runt i staden. Andra dagen fick deltagarna åka på guidad tur i Kapstaden och se kontrasterna mellan t.ex. miljonvillorna i Camps Bay och de hemmabyggda skjulen i kåkstäderna Khayelitsha and Langa. Syftet denna gång var för deltagarna att få syn på den strukturella ojämlikhetet som finns i Kapstaden.

Det faktum att Sydafrika är ett av världens mest ojämlika länder går ofta inte att ta miste på för den som besöker landet, särskilt inte i Kapstaden där extrem rikedom blandas med extrem fattigdom i vad som i folkmun ofta kallas ”de vitas stad”. Khayelitsha består av både formella och informella bostäder. På grund av att många invånare är odokumenterade och lever i informella bosättningar, är antalet invånare omtvistat och sägs därför vara mellan 1,5 till 3 miljoner människor. Dock är man enig om att det är Kapstadens största förort.

Khayelitsha grundades år 1985 i samma veva som många andra så kallade ”townships” (kåkstäder) bildades, som en konsekvens av apartheidlagen Group Areas Act som avsåg tvångsförflytta svarta invånare från städerna till de illegala kåkstäderna i utkanten av staden. Sedan 1980-talet har villkoren i kåkstäder som Khayelitsha förvärrats, på grund av stora befolkningsökningar som delvis beror på den ökade arbetskraftsinvandringen från mindre priviligierade delar av Afrika. Trångboddhet, arbetslöshet, avsaknad av sanitära förhållanden, droger och kriminalitet är en del av mångas vardag i Khayelitsha, även om verkligheten alltid innehåller fler nyanser.

2
Husesyn i Khayelitsha

I Kayelitsha bor och arbetar även aktivister och eldsjälar som tror på en positiv framtid för området och som aktivt arbetar med att förändra bilden av Khayelitsha, lyfta fram förebilder, samt bryta de negativa sociala strukturer som råder. YGAP-deltagarna bjöds in till människors hem och fick bland annat smaka på den lokala ölen som på språket xhosa (vilket talas av de flesta i Khayelitsha) kallas umqombothi. Många av deltagarna gjorde sedan sin tredagars praktik hos några av de organisationer som riktar sig mot invånarna i Khayelitsha.

Förutom intrycken av stadsturen från Camps Bay till kåkstäderna, så dröjer sig engagemanget, generositeten och värmen av deltagarna från årets YGAP kvar allra mest. Hur de vågade dela med sig av tankar och åsikter, att de vågade tala på ett språk som inte är deras modersmål, hur de peppade varandra när bristen på sömn gjorde sig påmind och hur de spontant tackade ja till att dansa breakdance på the Catholic Welfare and Development center.

3
YGAP-deltagarna lär sig danska breakdance. Foto: Erna Curry

Trots den senaste tidens nederlag för global solidaritet, öppenhet och samförstånd, exempelvis i form av att USA:s nya president blir Donald Trump, är dock den kvardröjande känslan efter YGAP ändå att en bättre värld är möjlig. Tack YGAP för det.

Frida Sundqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s