Mat som medicin

Ekasi Project Green är ett stadsodlingsprojekt som startades i kåkstaden Khayelitsha och som drivs av unga människor från området. Projektet avser att främja en hälsosam livsstil och näringsrik mat som folk har råd med. Dessutom skapar odlingsprojektet en yta där unga människor får utlopp för sin kreativitet och får utvecklas som individer. EKASI är en del av IFWEA:s studiecirkelprogram och en partnerorganisation till IFWEA och YGAP.

Hur startade Ekasi Green?

– Det finns mycket som anses negativt med vårt område. Varje gång man läser något om Khayelitsha, så läser man om våld, rån, att unga inte går till skolan och höga arbetslöshetssiffror. Ur den vetskapen föddes Ekasi Green. Vi gick till rektorn på vår skola och frågade om vi fick låna lite land och på den vägen är det.

ekasi_green_foto-frida-sundqvist

Det finns ju så många behov i Sydafrika, hur kom det sig att det blev just odling av alla potentiella?

– För att vi är hungriga! Återförsäljare i butiker har ett alldeles för högt pris, vi har inte ens råd med den billigaste maten. Därför bestämde vi oss för att producera vår egen mat som vi själva kan äta men också sälja till invånarna i vårt område för en billig peng. Dessutom är maten ekologisk.

Ni anordnar ju även workshops där näringsfysiologer lär människor i Khayelitsha vad man kan tillaga med de grönsaker ni odlar.

– Ja, vi anordnar olika tillställningar, som exempelvis studiecirklar eller så kallade “eat-in’s” där kockar och dietister som brinner för att lära ut sina kunskaper till samhället bjuds in, utan att ta betalt, för att dela med sig av sina kunskaper om näringsrik mat. Vi får även hjälp av den globala “Slow Food”-rörelsen att marknadsföra våra tillställningar och för att finansiera vissa saker vi kan behöva.

Förutom att ge unga människor möjligheten att odla sin egen mat och därigenom tillgång till billigare och miljövänligare mat, vilka andra fördelar ser du med att organisera civilsamhället i Khayelitsha på detta sätt?

– Att vi ger människor chansen till riktigt bra mat- mat är medicin. Ungdomar som tar droger kan även få volontärarbete hos oss och får därigenom mat samt att vi får visa dem något positivt som sker i deras närhet. I framtiden önskar vi att få ännu mer mark att odla på så att vårt projekt kan utökas.

Frida Sundqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s