Vadå omvänd rasism?

Innan min resa hit till Kapstaden var jag orolig över tre saker, dels att min hudfärg skulle ge mig tydliga privilegier samt att lokalbefolkningen skulle ha förutfattade meningar kring min personlighet på grund av min hudfärg, men också över tanken om att jag skulle vara medveten om den omvända rasismen.

Min oro har besvarats, dock med oförväntade svar. Jag har insett att tonen på ens hudfärg är avgörande för hur relevant du är för samhället, men jag har också insett att mycket av förtrycket grundar sig i det ekonomiska välståndet som varje individ erhåller. Däremot är det svårt att avgöra vilka av dessa som är den verkliga orsaken till problemet eftersom jag kantas med argumentet att oavsett hur rik du må vara, så är det ändå den vita som vinner på sättet de institutionella strukturerna är uppbyggda på, trots att det på senare tid har införts kvotsystem

Utbildningen här är beviset på att landet har en lång väg att gå. Undervisningsspråket oavsett nivå, är engelska. Andraspråket du lär dig i skolan är afrikaans. I Sydafrika pratar 22,7 procent av befolkningen zulu och 16 procent xhosa, tillsammans blir det 38,7 procent, eller cirka 21,3 miljoner människor. Antalet människor som behärskar engelska är cirka 5,3 miljoner människor, alltså en fjärdedel av föregående siffra, ändå är det engelskan som används i skolan och i institutioner. I landet bor cirka 55 miljoner människor varav 55,4 procent pratar antingen xhosa, zulu eller sotho, ändå är det afrikaans, ett språk som 13.5 procent av befolkningen behärskar, man lär sig i skolan som andraspråk.

Avgifterna för utbildning är otroligt höga vilket gör att enbart välbärgade familjer kan skicka sina barn till universitetet och gymnasiet. Majoriteten av de som är välbärgade är vita, med det sagt betyder det inte att det inte finns svarta som är ekonomiskt oberoende, det jag vill poängtera är segregationen och hudfärgens roll i ett neoliberalt klassamhälle. Därför undrar jag, vilket folkgrupp

Under apartheid ockuperade vita människor svartas områden. De tog allt av värde, mark och hus. Svarta förflyttades till områden längre ifrån stan. Man förbjöd hög-utbildning, vilket gjorde att apartheidregimen kunde ha kontroll över de svarta människorna, inte nog med det, så rankade man en människas värde utifrån hudton. Ju ljusare desto bättre. Detta har i sin tur med åren efter att demokratin infördes skapat en underklass. En svart underklass som under apartheidregimen inte hade basala rättigheter som till exempel utbildning. Pengar och utbildning har blivit privilegier som applicerats hos den vita befolkningen.

I början av maj reste jag tillsammans med Saliem till Zimbabwe. Ett land med stora utmaningar och svajande demokrati, men samtidigt ett land där människovärdet inte avgörs beroende på hudfärg. Det var nästan som en lättnad för mig, att inte behöva känna pressen i luften bland människorna av att försöka vara så vit som möjligt. Det känns som att prestigen ligger i hudfärgen, men jag tror att det är svårt för en vit som inte upplevt diskriminering att förstå vad det är jag pratar om. Jag har upptäckt att förståelse är avgörande för att problem ska uppmärksammas, men eftersom majoriteten av de vita i Sydafrika inte förstår hur det är att inte få bli undervisad i språket man talar hemma finns det en liten eller för hur det är att vara svart och prata till exempel xhosa i Kapstaden och gå i skolan i sitt hemland. Ignoransen är ett faktum, inte bara informellt utan också formellt. Hur som helst betyder det inte att bara för förståelsen att inte finns där, så ska man inte bry sig om att uppnå ett jämlikt samhälle. 

Jag önskar jag kunde ändra på strukturerna, ge ungdomar en rättvis utbildning och minska på klassklyftorna, men jag har inte den kapaciteten. Vad jag däremot kan göra är att upplysa om hur man kan gå till väga. Det kanske inte ändrar något nu, men det är viktigt för det långsiktiga målet, ett rättvist samhälle. Och finns det omvänd rasism? Allt flaggar för att den strukturella rasismen är till den vitas fördel, därför har jag svårt för att förstå hur rasismen på individuell nivå kan få så mycket uppmärksamhet.

/Tajma

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s