Några sista reflektioner – Segregation och kamp

Efter att ha varit hemma i drygt två veckor har jag hunnit reflektera en del på min tid som praktikant hos Trust For Community Outreach and Education. Mina förväntningar inför resan var blandade. Å ena sidan förväntande jag mig att få se Sydafrikas vackra natur, att få ny kunskap samt att träffa massa intressanta personer och ta del av deras erfarenheter, tankar och aktivism. Å andra sidan var jag beredd på att se stor segregation, fattigdom och rasism. Alla dessa förväntningar besannandes.

Något av det första man ser när man åker från flygplatsen är det fantastiska Taffelberget, men också kåkstäder som tillhör det närliggande townshipet Langa. På en viss sträcka finns det hus som regeringen bygger och ger till särskilt utsatta, men som ändå aldrig räcker till. Det är samma sak i townshipet Nqubela som jag har besökt i Robertson. Det finns en del statligt finansierade hus även där, men en stor del av Nqubuelas befolkning bor i plåtskjul eller väldigt gamla slitna hus. I en undersökning som jag tillsammans med kollegor på Rural Legal Center i Robertson genomförde för TCOE’s räkning svarade 98 procent  av migrantkvinnorna att de delar sanitetsfaciliteter med resten av människorna i townshipet. Sådana offentliga sanitetsfaciliteter utgör ett stort säkerhetsproblem för kvinnor, som riskerar att bli utsatta för våld och rån. Många av kvinnorna noterade i enkäten en rädsla för att röra sig själva i sitt township på kvällarna på grund av gängvåldet.

Situationen för de svarta migrantkvinnorna är en helt annan värld i jämförelse med min vita privilegierade vardag i Observatory. Jag hade inte en – utan två – säkerhetsgrindar i ett område som historiskt sett var vitt och städhjälp var inkluderad i hyran. Livet i townshipen är också en helt annan värld från dem stora och grandiosa fasader man fått bevittna när man besökt vingårdar i Constantia Wine Valley. Påkostade byggnader och välvattnade gräsmattor trots vattenbristen i Kapstaden. Fast man behöver egentligen inte gå särskilt många meter för att komma till de trånga arbetarbostäderna omgivna av  torra gräsmattor och med en lukt av bekämpningsmedel och olja.

Där har vi också ett exempel på den rasismen och orättvisa som migrantkvinnorna vittnade om när de besvarade enkäten. Som migrantarbetare får man sällan boende på en gård utan tvingas bo i ett isolerat township utanför centrum och bli beroende av transport från arbetsgivaren eller av att lifta. Det sistnämnda ännu en säkerhetsrisk för kvinnor. Här blir graderingen av människor och den fysiska separationen smärtsamt tydlig. Många av kvinnorna vittnade också om våld från såväl arbetsgivare som arbetskamrater. Migrantkvinnorna berättade om fysiskt våld och även verbala hot om fysiskt våld och rädsla för att förlora jobbet och sin enda inkomst. En kvinna sa att ”hur vi än gör skriker han alltid åt oss”, medan en annan kvinna beskrev sin arbetsgivare som ett argt lejon. Det kom också fram att få av de tillfrågade kvinnorna hade kunskap om kvinnors rättigheter i Sydafrika eller vart man kan vända sig för hjälp om man blivit utsatt för våld. Det finns ett uppenbart informationsgap.

Jag är väldigt tacksam över att få ha varit praktikant hos TCOE via Palmecentret, och bidra till arbetet att belysa hur förhållandena är för migrantkvinnor och andra lantarbetare. Det finns en tydlig nedtystning om missförhållandena som måste brytas. Jag är särskilt glad över att ha varit del av arbetet med att integrera migrantkvinnor i TCOE:s arbete. Jag är övertygad om att arbetet som TCOE utför tillsammans med sina samarbetspartners är en viktig del i att förändra situationen. Gräsrotsrörelserna kommer ännu en gång skapa förändring i Sydafrika.

AMANDLA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s