Om oss

Vi som skriver på bloggen och praktiserar för partnerorganisationer till Palmecentret i Sydafrika:

Gustav Björklund Larsen

gustav-webbJag är född i Danmark, uppväxt i Stockholm och utbildad i Lund. I Lund fann jag SSU och S-studenter som blev mitt steg in i arbetarrörelsen. Globala såväl som lokala klassklyftor, fackliga rättigheter och politisk frihet är frågor som hamnar högt på min agenda. I övrigt gillar jag odling, musik och natur.

I Sydafrika kommer jag praktisera hos ETU, Education and Training Unit, en av Palmecentrets partnerorganisationer, med kontor i Johannesburg. Från att främst ha utbildat väljare efter apartheids fall arbetar de idag med utbildning av lokalpolitiker och upprättandet av medborgardialoger. Genom workshops runt om i landet samlar de människor som får möta sina politiker och framföra sina lokala problem och önskningar. På så sätt kan väljare och politiker få en ömsesidig förståelse för både politikens förutsättningar och väljarnas opinioner.

Under praktiken kommer jag följa med på workshops över hela landet och hjälpa ETU med smått och gott på kontoret i Johannesburg. Jag kommer även arbeta åt S-studenter och publicera artiklar i deras tidskrift Libertas.

 

Sofia Hvittfeldt

sofia-webbJag är en bohuslänning på 25 år som började mitt engagemang  i arbetarrörelsen med SSU Uddevalla 2010. Mitt intresse för internationell solidaritet, feminism och antirasism gjorde valet självklart. Jag är en fred- och utvecklingsvetare med kandidatexamen från Uppsala Universitet. Det känns roligt att få ta engagemanget till nästa steg med praktik genom Palmecentret! Jag gör praktiken som en del av masterprogrammet i International Administration and Global Governance  vid Göteborgs Universitet. Jag har en förkärlek till ickevålds-metoder, systerskap, hummus, rockbandet Kent och kaffe.

Under våren 2017 kommer jag att praktisera hos Trust for Community Outreach and Education (TCOE) i Kapstaden som har projekt tillsammans med ABF via Palmecentret. TCOE arbetar med att främja arbetarklassens rättigheter, med särskild fokus på lantarbetare och migrantkvinnor. De var även väldigt involverade i strejken mot Robertson Winery. Deras verksamhet består mestadels av bokcirklar och workshops.

 

Tajma Sisic

tajma-webbFör snart fyra år sedan gick jag klart gymnasiet med drömmen om att få jobba med internationell solidaritet, i år har jag fått möjligheten att jobba med just den drömmen. Genom min praktik på Olof Palmes Internationella Center ska jag praktisera på ABFs paraplyorganisation, International Federation of Workers Education Association, IFWEA, i Kapstaden, där de har sitt huvudkontor. På plats kommer jag jobba med studiecirklar, föreläsningar och workshops. IFWEA jobbar också med att utveckla facklig verksamhet. När jag inte praktiserar för Olof Palmes Internationella Center så studerar jag Europastudier på Linneuniversitetet, är ordförande för en SSU klubb, lyssnar på P3 och äter semlor. Internationalism är grunden till mitt politiska engagemang och det som gör att jag stiger upp på morgonen är min övertygelse om att vi alla tillsammans kan åstadkomma en mer rättvis och fredlig värld.