Praktikanter HT2016

Vi som skriver på bloggen och praktiserar för partnerorganisationer till Palmecentret i Sydafrika:

Frida Sundqvist

Frida

Jag heter Frida Sundqvist, är 29 år och kommer från Uppsala. Från augusti till och med december kommer jag att göra praktik på ABF:s internationella motsvarighet IFWEA (International Federation of Workers Education Association) som har sitt huvudkontor i Kapstaden, Sydafrika. Där kommer jag bland annat att arbeta med det internationella nätverket YGAP:s (Youth Globalization Awareness Program) konferens under två veckor i oktober-november i Kapstaden, samt utvecklingen av Community House. Jag har en pol.kand och pol.master i statskunskap från Uppsala universitet, samt en bakgrund i SSU och S-studenter. De samhällsfrågor som engagerar mig mest är klassklyftor, fackliga rättigheter, genus och demokratiutveckling.

Vill du rekommendera något? Jag är en hopplös folkhemsnostalgiker så för de som är likasinnade så är ett måste att se Folkhemspojken- en film om Ingvar Carlsson på SVT!

 

Mergim Tahiri

Mergim

Jag heter Mërgim och kommer under hösten 2016 praktisera på Education and Training Unit (ETU) i Johannesburg, Sydafrika. Organisationen fungerar som en slags anslutningsmekanism mellan vanliga medborgare och lokala politiker. Genom att erbjuda utbildningar skapar ETU en plattform för dialog vilket ger marginaliserade medborgare och organisationer en oerhört stor möjlighet till att bli delaktiga i demokratin, samt beslutsfattare till att kunna etablera förtroende hos sina medborgare.

Det här är en praktiktjänstgöring som kommer tillgodoräknas som en del av min statsvetarutbildning som jag för nuvarande läser vid Göteborgs Universitet. Mina politiska intressen sträcker sig från inrikespolitik över till Balkan och Mellanöstern upp till världens alla hörn. Jag ser Palmecentrets konkreta arbete i ojämlika utvecklingsländer som Sydafrika som oerhört viktigt för alla medborgare i landet och själva landets vidareutveckling till att bli en konsoliderad demokrati.

Vill du rekommendera något? Testa upplevelsen av att vara en ensamresenär! Tanken må skrämma många men det som man lär sig genom att resa själv är inte bara om destinationen, men utforskar även nya sidor av sig själv vilket är något väldigt värdefullt som man inte kan jämföra med någonting annat i världen.

Tom Winther

TomJag kommer göra praktik hos organisationen Trust for Community Outrech and Education (TCOE), som jobbar med fattiga lantbruksarbetare på landsbygden i Eastern Cape och Western Cape i Sydafrika vad gäller framför allt rätten och omfördelning av land.

Jag har under flera år haft en nära kontakt till arbetarrörelsen genom bland annat ABF där jag har varit antirasistisk projektledare Hos ABF Dala Finnmark.

Jag bor i ett litet torp i skogen utanför Smedjebacken i Dalarna. På fritiden umgås jag med min familj, renoverar mitt hus och en gammal folkabuss.

Vill du rekommendera något? Gå en studiecirkel! Det kan vara vad som helst, till exempel en gitarrkurs, spanskakurs eller lära dig att dreja. Känslan att få lära sig saker tillsammans med kamrater är fantastisk.